EBRD: Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα

EBRD: Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα
epa05954095 People entering the Filoxenia Conference Centre building during the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Annual Meeting and Business Forum in Nicosia, Cyprus 10 May 2017. The theme of the meeting is 'Targeting Green and Inclusive Growth: Meeting Regional and Global Challenges.' EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

 

Αποστολή στην Κύπρο

Τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) περιέγραψε σε ειδικό πάνελ για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Alain Pilloux, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται η Τράπεζα στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ με συνολικά 17 συναλλαγές, όπως οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η EBRD στις ανακεφαλαιοποίησεις των συστημικών τραπεζών ύψους 250 εκατ. ευρώ, η πρόσφατη ανάδειξη του πλαισίου για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια ύψους 300 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή στην κοινοπραξία που χρηματοδοτεί την εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αερολιμένων, έργο που έχει αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα με παραχώρηση.

“Είμαστε ανοιχτοί στο να πραγματοποιήσουμε ακόμα περισσότερα” ανέφερε σχετικά ο κ. Pilloux και πρόσθεσε ότι βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. ο αντιπρόεδρος της τράπεζας τόνισε ότι η δεύτερη φάση των κινήσεων της EBRD στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει:

– τη μεγαλύτερη εμπλοκή της στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, μέσω της πλατφόρμας Pillarstone Greece, που αποτελεί θυγατρική του ξένου fund ΚΚR και σε αυτήν θα μεταφερθούν 1,2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας που έχει υπογράψει το KKR με τη Eurobank και την Alpha Bank.

– τη βοήθεια προς ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως ΜμΕ για καλύτερη, ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές μέσω π.χ εταιρικών ομολόγων.

– τη χρηματοδότηση της καινοτομίας

– την απευθείας στήριξη επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια της τράπεζας

– και τις επενδύσεις στην ενέργεια.

«Φέτος θα κάνουμε περισσότερα από ό,τι το 2016 και προσβλέπουμε να φθάσουμε τα 2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος», ανέφερε η Sabina Dziurman, διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρo, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου. Όλα τα στελέχη της υπενθύμισαν ότι η EBRD θα επενδύει στην Ελλάδα έως το τέλος του 2020 και δεδομένου του περιορισμένου χρόνου, επισπεύδει τις επενδύσεις της.

«Όταν δεν θα υπάρχουν προγράμματα για χρηματοδότηση, θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας», δήλωσε η αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε, όμως, μακριά από αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει, όσο πιο νωρίς μπορούμε να το κάνουμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσει αυτό».

Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Το 2017 θα είναι για την Ελλάδα πραγματικά χρόνος ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στη πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% για το 2017, νούμερο που επιβεβαιώνουν και οι θεσμοί όπως είπε. Επίσης τόνισε ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ώστε να προσεγγίσει περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε ειδική αναφορά και στο χρέος, η αναδιάρθρωση του οποίου, όπως τόνισε, είναι προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ρευστότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει στη χώρα πολιτική σταθερότητα. Όλα αυτά τα θετικά θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να ενταχθούν στην πιστωτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα δώσει ακόμη ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές. Ακόμα θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και θα βελτιώσει τη ρευστότητα».

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε την EBRD σημαντικό σύμμαχο, αναφέρθηκε στις βασικές της επενδύσεις στην Ελλάδα όπως η συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έθεσε τις βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή των επενδυτών, που δημιουργούνται όπως ανέφερε από το νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο που φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για μεγάλες επενδύσεις με ορίζοντας 12ετιας.

«Όλα τα στοιχεία το 2017 δείχνουν θετικό ρυθμό είτε είναι η βιομηχανική παραγωγή είτε είναι οι εξαγωγές και η αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον τομέα του τουρισμού. Όλα αυτά έχουν θετικό πρόσημο για την Ελλάδα και εκτιμούμε ότι μαζί με τις μεγάλες επενδύσεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα δώσουν τη δυνατότητα να περάσει η χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης. Δεν είναι λοιπόν ευχολόγιο ότι θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά είναι γεγονός» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η χώρα μας είναι φάρος σταθερότητας στην ΝΑ Ευρώπη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση και με εταίρους εκτός της Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία.

Θεόδωρος Φέσσας: Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ από την πλευρά του ανέφερε ότι ακόμα η ανάπτυξη για το 2017 ύψους 2% δεν είναι αρκετή, δεδομένου ότι η χώρα έχει χάσει στα χρόνια της κρίσης περίπου 26% του ΑΕΠ της.

«Πρέπει αυτό το ποσοστό να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Η οικονομία μας εξακολουθεί να βασίζεται ακόμα στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις. Το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει δεν είναι ακόμα το κατάλληλο για την προσέλκυση των επενδυτών. Η Ελλάδα όμως είναι μια χώρα με πολλά προτερήματα όπως η γεωγραφική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό της» ανέφερε.

Το πρώτο βήμα είναι να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις και επιπλέον να υπάρξουν περισσότερα μέτρα υπέρ του ιδιωτικού τομέα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Το παρόν στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία έδωσαν επίσης και άλλοι επιχειρηματίες και θεσμικοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε, Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης του και αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Παπαδημητρίου ηχεί σαν “ευχάριστη μουσική στα αυτά του”, ειδικά με τα “λάθη” που έγιναν το 2015 και τώρα η κυβέρνηση τρέχει να διορθώσει.

Με τη νέα δομή του ομίλου αυξάνεται η δυνατότητα ελέγχου από τους μετόχους, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε ότι τα οικονομικά μεγέθη διαμορφώνονται σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, EBITDA 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη επισήμανε τον ρόλο που έπαιξαν οι σύμβουλοι σε αυτό τον μετασχηματισμό, όπως Lazard και η McKinsey, που διορίστηκε ως σύμβουλος προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργική μετάβαση των συγχωνευόμενων εταιρειών στο νέο σχήμα.

Το παρόν έδωσαν και ο Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της εταιρείας που παράγει που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η EBRD έχει στηρίξει με χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρω, με στόχο να στηρίξει τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η Energean στην Λεκάνη του Πρίνου, αλλά και την ερευνητική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα.

Η νέα χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια του ύψους 75 εκατ. δολαρίων δανείου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και είχε ως αντικείμενο το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του παραγωγού πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου. Η νέα χρηματοδότηση της EBRD αφορά επίσης την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την αποφυγή καύσης αερίου καθώς και μίας σειράς επενδύσεων για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού και της χρήσης της ενέργειας.

Τέλος ο Γιάννης Αράπογλου του ομίλου Κοπελούζου, αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των 14 αεροδρομίων για τα οποία το τίμημα που καταβλήθηκε στο ελληνικό δήμοσιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταβληθεί ξεπερνώντας το ένα δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: EBRD: Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ σε μόλις 18 μήνες στην Ελλάδα