EBRD: Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ σε μόλις 18 μήνες στην Ελλάδα

EBRD: Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ σε μόλις 18 μήνες στην Ελλάδα
????????????????????????????????????????????????????????? Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή Κύπρος: Η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Sabina Dziurman, μιλάει στο Fortune για τη στρατηγική της τράπεζας στη χώρα μας.

Συνολικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη χώρα μας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του επενδυτικού της προγράμματος, που προβλέπει επενδύσεις 9 δισ. ευρώ τον χρόνο στις 36 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η ΑΑΑ πιστοληπτικής ικανότητας Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα εδώ και 18 μήνες και το πρώτο και σημαντικό βήμα ήταν η συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών με 250 εκατ. ευρώ. Ακόμη η EBRD έχει εγκρίνει τη συμμετοχή της με 200 εκατ. ευρώ στη δανειοδότηση της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει η Fraport για την εξαγορά και τον εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ άλλα 760 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικές επιχειρήσεις και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συναντήσαμε τη Sabina Dziurman, επικεφαλής της (ΕBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή την ετήσια συνάντηση και το επιχειρηματικό φόρουμ της EBRD στην Κύπρο στις 9-11 Μαΐου. Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στο επενδυτικό κομμάτι και μέλος της τράπεζας από το 1993, έχει ήδη περάσει από πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας.

Σε συνέντευξη της στο Fortune, αναφέρεται στα επενδυτικά σχέδια της Τράπεζας, στην ελληνική οικονομία και στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, αλλά και στις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ενέκρινε πρόσφατα η EBRD για την Ελλάδα.

*Η EBRD ανήκει σε 65 κράτη, ενώ από την ίδρυσή της, το 1991, έχει επενδύσει πάνω από 100 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 4.500 projects.

Ποιο είναι το προφίλ των επιχειρήσεων που ζητούν υποστήριξη από την EBRD;

Συνεργαζόμαστε με μια σειρά εταιρειών, διαφόρων μεγεθών, που καλύπτουν αρκετούς τομείς. Για την EBRD, η συναλλαγή και ο δυνητικός αντίκτυπός της έχουν προτεραιότητα. Είμαστε εμπορικοί ως προς την προσέγγισή μας, αλλά συνδυάζουμε τη χρηματοδότηση με το στόχο του μετασχηματισμού μιας εταιρείας ή ενός τομέα, για παράδειγμα μέσω της εισαγωγής της εταιρικής διακυβέρνησης ή μιας νέας προσέγγισης στην ενεργειακή απόδοση ή μέσω πολλών άλλων σημαντικών πτυχών.

Ποια είναι η στρατηγική σας για την ελληνική οικονομία και ποια η πρόοδος που επιτευχθεί έως τώρα;

Η EBRD έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις – πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 17 συναλλαγές από τότε που ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας μόλις πριν από 18 μήνες. Η στρατηγική για την Ελλάδα εγκρίθηκε πέρυσι και καλύπτει την υποστήριξη τριών βασικών τομέων (α) του ιδιωτικού τομέα (β) του χρηματοπιστωτικού τομέα και (γ) των τομέων της ενέργειας και των υποδομών. Κινούμαστε βάσει της ζήτησης και επενδύουμε αναλόγως. Η εντολή μας για την Ελλάδα είναι προσωρινή και επί του παρόντος λήγει στα τέλη του 2020.

Ποια είναι τα οικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η τράπεζα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Αναπτύσσετε συνέργειες με άλλες εθνικές τράπεζες ή επενδυτικά ταμεία;

Η EBRD μπορεί να παρέχει χρέος ή ίδια κεφάλαια ή άλλα ενδιάμεσα εργαλεία. Δεν εκτοπίζουμε τις πηγές χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αλλά τις συμπληρώνουμε και τις αξιοποιούμε. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας με τις τοπικές τράπεζες και έχουμε συνεργαστεί μαζί τους σχεδόν σε κάθε συναλλαγή που έχουμε αναλάβει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Ακόμη υπάρχουν συνέργειες με κεφάλαια όπως το Diorama και το Southbridge, στα οποία έχουμε επενδύσει, καθώς στη συνέχεια αυτά επενδύουν σε εταιρείες που είναι γενικά «έξω απ’ την οθόνη του ραντάρ μας». Αναμένουμε να προσφέρουμε περισσότερα κεφάλαια σε παρεμφερή ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει αρκετό δρόμο για να προσελκύσει επενδύσεις. Το θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι γιατί οι επενδυτές μένουν ακόμα μακριά από την Ελλάδα.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν πιο ευνοϊκό. Η προσδοκία είναι ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα οδηγήσει σε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία με τη σειρά της θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα φέρει μαζί της και τα εναπομένοντα στοιχεία της νομοθεσίας που απαιτούνται για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, όταν όλα αυτά τεθούν σε ισχύ, αναμένουμε μια σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου. Αυτό είναι το υπόβαθρο που απαιτείται για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Η EBRD έχει επενδύσει ήδη 250 εκατομμύρια ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Έχετε δηλώσει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι αυτό μια προτεραιότητα για την τράπεζα;

Επενδύσαμε 250 εκατομμύρια ευρώ στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες κατά την ανακεφαλαιοποίηση. Η εμπλοκή μας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας να ενισχύσουμε τις τοπικές τράπεζες, βοηθώντας τες να επιλύσουν επιτυχώς το πρόβλημα των χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων» τους, συνεργαζόμενοι με τρίτους διαχειριστές, προσφέροντας νέα χρήματα ως συμβολή στην αναδιάρθρωση εταιρειών ή χρηματοδοτώντας εν μέρει την αγορά τέτοιων χαρτοφυλακίων.

Τι πρέπει να περιμένουμε από την ετήσια συνάντηση και το επιχειρηματικό φόρουμ της ΕΤΑΑ στην Κύπρο;

Η ετήσια συνάντηση της EBRD στην Κύπρο αφορά την «Στόχευση προς την Πράσινη και Περιεκτική Ανάπτυξη» και παρέχει τρεις ημέρες συζητήσεων και ευκαιριών για δικτύωση. Πρόκειται για το βασικό διεθνές συνέδριο για τις περιφέρειες της EBRD, στο οποίο παρευρίσκονται ανώτερα στελέχη, επενδυτές και υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής από τις χώρες λειτουργίας μας, καθώς και από εκείνες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν εκεί.

Είστε αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να ξεπεράσει τα επίπεδα κρίσης.

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η Ελλάδα έχει πολλά πράγματα να προσφέρει: ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ένα αδιαμφισβήτητο Μοναδικό Σημείο Πώλησης όσον αφορά τον τουρισμό, κάποιους φυσικούς πόρους και πολλές δυνατότητες στη γεωργία. Μαζί με το αδάμαστο ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα, όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας προσφέρει μια ευκαιρία, ώστε η χώρα να γίνει ένας σημαντικός μεταφορικός και εφοδιαστικός κόμβος.

Η τελευταία επένδυσή σας στην Ελλάδα ανήλθε σε 300 εκατομμύρια ευρώ για ενέργεια που συλλέγεται από ανανεώσιμες πηγές. Ποιοι είναι οι Κύριοι Δείκτες Απόδοσης για μια τέτοια επένδυση; Τι αναμένετε;

Το Ελληνικό Πλαίσιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της EBRD, που περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα επενδυτικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση (i) έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και (ii) επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα. Το πρόγραμμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Ανταποκρίνεται στον στόχο της χώρας να προσθέσει 2,4 GW νέας χωρητικότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020 και, πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη υιοθέτηση ενός νέου καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζεται περισσότερο στην αγορά. Αυτό το καθεστώς περιλαμβάνει τη μετάβαση σε έναν μηχανισμό καθορισμού τιμών βάσει πλειστηριασμών. Η EBRD έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν ρόλο για να διασφαλίσει ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι επιτυχές και να υποστηρίξει, έτσι, τους στόχους της Ελλάδας για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη: Στα 2 δισ. για επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 από την EBRD