Ε.Ε. προς ΗΠΑ: Stop στις παρακολουθήσεις για να «τα βρούμε»

Ε.Ε. προς ΗΠΑ: Stop στις παρακολουθήσεις για να «τα βρούμε»

Η συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα διεμβολίζεται από τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αναστολή της συμφωνίας για τα τραπεζικά δεδομένα με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που συνεχισθούν οι μαζικές παρακολουθήσεις, ζητεί, με ψήφισμά της, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εγκρίνοντας, με 544 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 60 αποχές, την έκθεση του Βρετανού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Κλοντ Μοράες, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών και θεσμικών οργάνων από τις μαζικές παρακολουθήσεις των ΗΠΑ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει ότι «το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι αβέβαιο, εάν συνεχιστούν οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ» και ζητούν από την ΕΕ να αναστείλει τη συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία για τον «ασφαλή λιμένα» που αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Μέρκελ μην ανησυχείς για τις παρακολουθήσεις»

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί προγράμματα μυστικής ή ακόμη και παράνομης μαζικής παρακολούθησης», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

«Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν μας έδωσαν την ευκαιρία να αντιδράσουμε. Ελπίζω να μετατρέψουμε αυτές τις αντιδράσεις σε κάτι το θετικό, όπως είναι ένα νομοσχέδιο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία –ένα νομοσχέδιο για την προστασία των δεδομένων για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι», δήλωσε ο Βρετανός εισηγητής, τονίζοντας ότι, η έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, αποτελεί «τη μοναδική διεθνή έρευνα που αφορά δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης. Ούτε το αμερικάνικο Κογκρέσο δεν προέβη σε τέτοια έρευνα».

Διαβάστε ακόμη: Και η Ισπανία στο «στόχαστρο» της NSA

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσει στη συμφωνία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διακοπούν πλήρως οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης και η μαζική επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ότι θα εγκαταλειφθεί πλήρως η παρακολούθηση συνδιαλέξεων θεσμικών οργάνων και διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι η συμφωνία σχετικά με το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) θα πρέπει να ανασταλεί έως ότου εξετασθούν οι καταγγελίες ότι οι αμερικανικές Αρχές είχαν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ εκτός της συμφωνίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters