Έφτασε η ώρα της ανοιχτής σύγκρουσης Μέρκελ – Τραμπ

Έφτασε η ώρα της ανοιχτής σύγκρουσης Μέρκελ – Τραμπ
epa05991274 Italian Prime Minister Paolo Gentiloni (R) asks German Chnacellor Angela Merkel (2-L) and US President Donald J. Trump (3-R) to join a walk off after the group photocall at on the first day of the G7 Summit, in Taormina, Italy, 26 May 2017. Others are not identified. Heads of States and of Governments of the G7, the group of most industrialized economies, plus the European Union, meet in Taormina, Italy, from 26 to 27 May 2017 for a summit titlked 'Building the Foundations of Renewed Trust' which is aimed at discussing 'citizen safety, economic, environmental and social sustainability and the reduction of inequalities' as well as 'innovation, skills and labor in the age of the Next Production Revolution', the Italian G7 Presidency said in a media release. EPA/CIRO FUSCO EPA/CIRO FUSCO

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για απεμπλοκή από την επιρροή των ΗΠΑ ανέδειξαν το άσχημο κλίμα της συνόδου των G7.

 

Οι σύμμαχοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται πάντα ο ένας στον άλλο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους σε μεγαλύτερο βαθμό, δήλωσε τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ προκαλώντας σοκ στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο όταν πρωτοειπώθηκε από ίδια την Κυριακή.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την άποψή της ότι είναι σωστό να μην αντιμετωπίζονται με προχειρότητα κι επιφανειακά οι διαφορές με τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες στη Σύνοδο των G7 στην Ιταλία έδειξαν ότι θα είναι δύσκολο στεφθεί με επιτυχία η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κάλυψε πλήρως την άποψη της καγκελαρίου, μη αφήνοντας κανένα ενδεχόμενο παρερμηνείας. «Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους- είναι σαφή και κατανοητά. Είναι τα λόγια ενός ένθερμου ατλαντιστή. Ακριβώς επειδή οι διατλαντικές σχέσεις είναι τόσο σημαντικές για την καγκελάριο, είναι σωστό από την δική της άποψη να μιλήσει εντίμως για τις διαφορές», είπε ο Ζάιμπερτ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε αναπάντητες της αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα ιδιαιτέρως καυστικό σχόλιο σχετικά με τις γερμανικές εξαγωγές και τη συμμετοχή της Γερμανίας στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «Έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία, επιπλέον πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ από όσα πρέπει στο NATO και σε στρατιωτικές δαπάνες. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτό θα αλλάξει».

Την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε, πηγαίνοντας ένα ακόμη βήμα παραπέρα τη θέση της για ισχυροποίηση της θέσης της ΕΕ στον παγκόσμιο χάρτη. Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, η ηγέτιδα της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει την παρουσία της ως διπλωματικού παίκτη, να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής.

Πάντως η ίδια φρόντισε να αμβλύνει την ατμόσφαιρα δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία δεν θα γίνει εις βάρος της διατλαντικής σχέσης.

«Εκβιαστή» αποκαλεί τον Τραμπ ο Σουλτς

«Πολιτικός εκβιασμός αντί διεθνούς διπλωματίας» ήταν η λογική του Τραμπ γράφει ο Μάρτιν Σουλτς σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενεί η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποταχθούμε στη λογική των εξοπλισμών ενός Ντόναλντ Τραμπ», προσθέτει ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), αναφερόμενος στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου να αυξήσουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο Μάρτιν Σουλτς επικρίνει επίσης τον κ. Τραμπ, επειδή δεν έχει ταχθεί ακόμα υπέρ της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. «Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ταλαντεύεται μεταξύ καταγγελίας και επαναδιαπραγμάτευσης είναι ένα καταστροφικό μήνυμα», τονίζει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Σουλτς έκρινε πως ο Τραμπ είναι «ο καταστροφέας όλων των δυτικών αξιών» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπονομεύει την ειρηνική συνεργασία των κρατών η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή.

«Οφείλει κάποιος να εναντιωθεί σε έναν τέτοιο άνθρωπο και την ιδεολογία του, (αυτή) του επανεξοπλισμού», πρόσθεσε ο Σουλτς.