Εκεχειρία τέλος στη Γάζα – Νέο μακελειό στη Ράφα

Εκεχειρία τέλος στη Γάζα – Νέο μακελειό στη Ράφα

Τουλάχιστον 40 νεκροί Παλαιστίνιοι απο τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού που αποδίδει τις νέες επιχειρήσεις στην απαγωγή ενός στρατιώτη.

Ούτε τέσσερις ώρες δεν κράτησε η εκεχειρία των 72 ωρών που είχε συμφωνηθεί σήμερα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη της Ράφα στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως «πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν στη Ράφα».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πριν από λίγο τον τερματισμό της τριήμερης εκεχειρίας μετά την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα, και πρόσθεσε ότι διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις στο πεδίο. Ο στρατός αποκάλυψε επίσης την ταυτότητα του στρατιώτη ο οποίος χωρίς αμφιβολία αιχμαλωτίστηκε. Ανέφερε ότι πρόκειται για τον Χαντάρ Γκόλντιν, έναν ανθυπολοχαγό 23 ετών που κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.

«Ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούσαν για την καταστροφή μιας υπόγειας στοάς δέχθηκαν επίθεση. Κατά τις πρώτες ενδείξεις, ένας στρατιώτης απήχθη από τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», δήλωσε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε το γεγονός, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε: «Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο». Νωρίτερα το Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές από τη Γάζα ότι την παραβίασαν ρίχνοντας ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη:

Η «εύθραυστη» εκεχειρία της Γάζας

ΟΗΕ: «Στο χείλος του γκρεμού» οι Παλαιστίνιοι

Οι ΗΠΑ επανεφοδίασαν με πολεμοφόδια τον στρατό του Ισραήλ