ΟΗΕ: «Στο χείλος του γκρεμού» οι Παλαιστίνιοι

ΟΗΕ: «Στο χείλος του γκρεμού» οι Παλαιστίνιοι

Ξεπέρασαν τους 1400 οι νεκροί στη Γάζα - «Με εκεχειρία ή χωρίς, το Ισραήλ θα ολοκληρώσει την αποστολή του», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Πιερ Κρέχενμπιλ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα, κάνοντας έκκληση από τη διεθνή κοινότητα «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ακραία κατάσταση».

Ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τρεις εβδομάδες και πλέον αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ξεπέρασε τους 1.400, ενώ άλλοι τουλάχιστον 8.220 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

«Πιστεύω ότι ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», είπε και επεσήμανε ότι με περίπου 220.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν πλέον αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα «οι συνθήκες ζωής αυτών των προσφύγων είναι ολοένα και πιο επισφαλείς», ενώ υπογράμμισε την έλλειψη μέσων υγιεινής και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. «Χιλιάδες γυναίκες που έχουν καταφύγει στα σχολεία μας είναι έγκυες», πρόσθεσε.

Ο Κρέχενμπιλ δήλωσε ότι φοβάται μια νέα εισροή αμάχων στα καταφύγια του ΟΗΕ, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη, μετά τις πρόσφατες εκκλήσεις του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητώντας «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ» ο επικεφαλής της UNRWA ζήτησε να κηρυχθεί «άμεσα εκεχειρία και χωρίς προϋποθέσεις», όμως επίσης εκτίμησε ότι «ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί».

Το αίτημα του επικεφαλής της UNRWA δεν φαίνεται πάντως να… συγκινεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση μια εκεχειρία που θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας του.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή, με ή χωρίς εκεχειρία. Δεν θα συμφωνήσω σε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να τελειώσει αυτή τη σημαντική δουλειά, για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πλήρη του σύνθεση στο Τελ Αβίβ, όπου σήμερα σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις από ρίψη ρουκετών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε χθες ότι η ολοκλήρωση της αποστολής του, παρά το γεγονός πως οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη.

Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απέστειλε έγγραφα επιστράτευσης σε άλλους 16.000 εφέδρους. Μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι θα απαλλάξουν έναν ανάλογο αριθμό εφέδρων που θα αποσυρθεί από τα μέτωπα.

Το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης που άρχισε την 8η Ιουλίου.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον κάλεσε εκ νέου σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να κηρύξουν εκεχειρία, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να δηλώνει ότι «διατηρεί ελπίδες» για αυτό, αρνούμενος όμως να προβλέψει πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Οι ΗΠΑ διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί ηεκεχειρία, και όσο το δυνατόν νωρίτερα τόσο το καλύτερο», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στο Ισραήλ να αξιοποιήσει αμερικανικές αποθήκες όπλων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες για να ανεφοδιαστεί σε χειροβομβίδες και όλμους.

Ο Κέρι είπε νωρίτερα ότι υποστηρίζει την επιχείρηση του Ισραήλ. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να μένει άπραγη και να υπομένει να σκάβονται στοές κάτω από τα σύνορά της, από τις οποίες ξεπηδούν άνθρωποι που φέρουν χειροπέδες και ηρεμιστικά για να απαγάγουν υπηκόους της και να τους κρατούν απαιτώντας λύτρα», είπε ο Κέρι σε μια συνέντευξη που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV της Ινδίας

Εννέα δημοσιογράφοι και εικονολήπτες νεκροί στη Γάζα
Εννέα δημοσιογράφοι και εικονολήπτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού και τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ορισμένοι εξ αυτών σκοτώθηκαν «ασκώντας τα καθήκοντά τους», ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τη σύρραξη, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφη έπληξαν τις κατοικίες τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΔΟΔ Άντριου Κένεντι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο τελευταίος ήταν ο Μοχάμεντ Ντάχερ της εφημερίδας αλ Ρισάλα, ο οποίος υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που είχε υποστεί όταν το σπίτι του στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας βομβαρδίστηκε την 20ή Ιουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία πέντε ακόμη μέλη της οικογένειάς του.

«Εκφράζουμε την οργή μας και καταδικάζουμε τους φόνους αυτών των δημοσιογράφων, των τελευταίων θυμάτων αυτού του συνεχιζόμενου κύκλου του εκφοβισμού, της βίας και των φόνων εργαζομένων σε ΜΜΕ στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. «Φτάνει πια: το φονικό πρέπει να τερματιστεί τώρα και το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για αυτές τις ακρότητες», κατήγγειλε ο ίδιος.

Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ ερωτηθείσα σχετικά με τους θανάτους των δημοσιογράφων είπε ότι ετοιμάζει μια επίσημη απάντηση.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ΗΠΑ επανεφοδίασαν με πολεμοφόδια τον στρατό του Ισραήλ 

«Φτάνει πια» από τον ΟΗΕ για τη Γάζα

«Ανθρωπιστική εκεχειρία» με δεκάδες νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας

Ανηλεές σφυροκόπημα στη Γάζα – Χτυπήθηκε σχολείο του ΟΗΕ