Εκνευρισμός στις ΗΠΑ: Πιθανή ρωσική στρατιωτική βάση στην Κύπρο

Εκνευρισμός στις ΗΠΑ: Πιθανή ρωσική στρατιωτική βάση στην Κύπρο

Επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στη Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου επιταχύνει τις εξελίξεις.

Εκτενή αναφορά κάνουν αμερικανικά ΜΜΕ στη σχέση μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Ενδεικτικά το BusinessInsider αφιερώνει ένα άρθρο σχετικά με τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το Lenta.ru., ο Kύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να φιλοξενήσει, ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στο νησί.

Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, θα πρέπει να υπογραφεί κατά την επίσκεψη στην Μόσχα του Κύπριου Προέδρου την 25η Φεβρουαρίου 2015.

«Υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία, καθώς προϋπάρχει η παλιά συνεργασία στον τομέα της άμυνας, η οποία πρέπει θα συνεχιστεί ως έχει. Ταυτόχρονα, θα παρέχουμε κάποιες πρόσθετες διευκολύνσεις κατά τον ίδιο τρόπο, όπως κάνουμε και με άλλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία », δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Προβλέπεται πως η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», σε συνδυασμό με το διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, στα νοτιοδυτικά του νησιού, 50 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο «Ακρωτήρι», αναφέρει η ρωσική εφημερίδα novayagazeta.ru.

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί μόνιμα την βάση της Λεμεσού.
«Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος .

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, εμφανίσθηκε στις αρχές του έτους, όπου σύμφωνα με το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο νησί Stanislav Osadchiy, μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα αυτό.

Το 2014, η ρωσική αεροπορία είχε την δυνατότατα να κάνουν πλήρη χρήση της κυπριακής αεροπορικής βάσης, και του κύριου λιμένα της Λεμεσού, αναφέρει cyprusrussianbusiness.com.

Όπως αναφέρει το BusinessInsider, που επικαλείται το Russia Today, οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει πάνω από 30 δισ. δολάρια στην Κύπρο τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ το ένα τρίτο των καταθέσεων που «κουρεύτηκαν» στο νησί το 2013 ανήκουν σε Ρώσους.