Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 20:00

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 20:00

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει το Eurogroup στις 20:00. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζητάει 29,1 δισεκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως συγκαλεί τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν την ελληνική πρόταση για μια διετή συμφωνία η οποία θα επιτρέψει να καλυφθούν οι χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. “Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19:00 ώρα Βρυξελλών για να συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα”, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ στο λογαριασμό του στο Twitter. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, με την επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση ζητά 29,1 δισεκ. ευρώ , αλλά παρά την αισιοδοξία οι αντιδράσεις αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι πολύ αρνητικές…Η Ελλάδα φαίνεται ακόμα να ζητάει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για κάποιες μέρες, κάτι δύσκολα θα γίνει δεκτό εφόσον το πρόγραμμα λήγει σήμερα και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια.

Το Reuters παράλληλα μεταδίδει ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει με στόχο την παράταση του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει και άλλη πρόταση της Αθήνας προς τους Θεσμούς. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, με τηλεδιάσκεψη, είναι στον «αέρα», καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί -και γενικότερα, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να μην επιθυμεί τη διεξαγωγή καμίας συζήτησης με την Ελλάδα, αν δεν διεξαχθεί προηγουμένως το δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ξακαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν κεφάλεια μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για να πληρωθεί η δόση της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη
«Αγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Όπως γνωρίζεται η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,

– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,

– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,

– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

Στον πίνακα που συνοδεύει την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται ανάλυση του χρέους της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της για το διάσημα 2015-2017, συμπεριλαμβανομένου και αυτού το ΔΝΤ, με αναφορά ότι εξαιρούνται τόσο τα έντοκα γραμμάτια όσο και τα repos καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει μετακύλισή τους.

Δείτε το έγγραφο εδώ

Spiegel: Τι προτείνει η Μέρκελ στον Τσίπρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος φέρεται να προτείνει μερική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, τρίτο πρόγραμμα στήριξης και επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ – από το πρόγραμμα Γιούνκερ –στον Αλέξη Τσίπρα.

Το Spiegel αναφέρει ότι η πρόταση της κ. Μέρκελ ήταν πρωτίστως πολιτική σε χαρακτήρα, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αρνείται την ύπαρξη τέτοιων υπόγειων προτάσεων προς την Αθήνα.

Πάντως, παρά την αντίθεση Σόιμπλε, φαίνεται πως υπάρχουν πολιτικές διεργασίες στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ να φέρεται να έχει ήδη στραφεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, με δεδομένο ότι οι προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους και νέο πρόγραμμα βοήθειας υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές του κόμματός της.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως έγινε γνωστό από ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.