Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα

Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker (L) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 3, 2015. Greece's international creditors signalled on Wednesday they were ready to compromise to avert a default even as Athens warned it might skip an IMF loan repayment due this week. REUTERS/Francois Lenoir - RTR4YPFR

Στο 1,6% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017. Δεν αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό κενό αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επί τα χείρω προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας όμως ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018 και το 2019.

Με βάση την έκθεση της Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2017 αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%, και κατά 2,5% το 2018 και το 2019. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 αντανακλά την χαμηλότερη από το αναμενόμενο ιδιωτική κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση και η επενδυτική δραστηριότητα προβλέπεται να ενισχυθούν και να συνεχίσουν την θετική τους απόδοση και το 2018.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να μεγενθύνεται, ενώ αναμένεται ενίσχυση της ανάπτυξης με την επιστροφή των επενδύσεων και την αύξηση της κατανάλωσης. Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν στη σωστή τροχιά και θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι προβλέψεις της προϋποθέτουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και το «συντεταγμένο κλείσιμο» του προγράμματος του ESM το 2018. Σημειώνεται, επίσης, ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση της διαδικασίας θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη».

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε έδαφος το δεύτερο εξάμηνο του 2017 με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017, σε συνδυασμό με την υψηλότερη από το αναμενόμενο, ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ευνοϊκή τουριστική περίοδο, αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία και το υπόλοιπο του χρόνου», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι δείκτες εμπιστοσύνης ανέβηκαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί για αρκετά χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έγινε θετικά δεκτή από τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

H έκθεση επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει γρήγορα και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι οι μέσοι μισθοί μπορούν να αυξηθούν μόνο σταδιακά. Η ανεργία μειώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του 2017, έναντι του ετήσιου μέσου όρου 23,6% το 2016. Επιπλέον, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του 2017, «αποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται γρηγορότερα από ό,τι η οικονομία στο σύνολό της», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αυτός αναμένεται να φτάσει το 1,2% το 2017, κυρίως ως αποτέλεσμα της τόνωσης των τιμών στην ενέργεια, την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και τη μετριοπαθή ανάκαμψη των μέσων μισθών. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2018.

Συνεχίζοντας, η έκθεση της επιτροπής επισημαίνει ότι η αποτελεσματική σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος που έφερε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενίσχυσε τις προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής φέτος και μεσοπρόθεσμα. Το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην πρόβλεψη αυτή, λαμβάνονται υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2015 και το 2016 που αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το Μάιο του 2017 (συνταξιοδοτικό και φορολογικό).

Το 2017 αναμένεται δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0,9% το 2018 , το οποίο προβλέπεται να σταθεροποιείται και το 2019. Το δημοσιονομικό χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 179,6% το 2017 στο 177,8% το 2018 και στο 170,1% του ΑΕΠ το 2019.

Μοσκοβισί: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με την ευκαιρία της σημερινής δημοσιοποίησης των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής και ερωτηθείς για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει, είναι να κλείσει έγκαιρα η τρέχουσα αξιολόγηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως στα πέντε χρόνια που ασχολείται με το θέμα, διαπιστώνει πως η ελληνική πλευρά είναι σήμερα περισσότερο ευαίσθητη παρά ποτέ στο ζήτημα της ανάπτυξης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απέδωσε στην καθυστέρηση του κλεισίματος της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος τις μετριασμένες, σε σχέση με τις προηγούμενες, προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μοσκοβισί τόνισε πως στόχος είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές έως το ερχόμενο καλοκαίρι, υπό ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και με ρυθμίσεις στο ζήτημα του δημοσίου χρέους. Τόνισε πως μετά την θετική έκβαση που είχαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των Βρυξελλών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Αθήνα και ενόψει της επόμενης συνάντησης έως το τέλος του μήνα, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αισιόδοξος για την ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.