Έκθεση ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Πού βλέπει πρόοδο, πού χτυπάει «καμπανάκια»

Έκθεση ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Πού βλέπει πρόοδο, πού χτυπάει «καμπανάκια»
Ï õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí Åõêëåßäçò Ôóáêáëþôïò (Ä) ðáñáëÜìâáíåé ôçí Ýêèåóç ôïõ ÏÏÓÁ ãéá ôçí ÅëëÜäá óôç óçìåñéíÞ ôïõ óõíÜíôçóç ìå ôïí ãåíéêü ãñáììáôÝá ôïõ ÏÏÓÁ. Angel Gurria (Á), óôï õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí, ÄåõôÝñá 30 Áðñéëßïõ 2018. ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÌðåëôÝò

Ρυθμό ανάπτυξης στο 2% για το 2018 υπολογίζει ο Οργανισμός. Τι λέει για φορολογία, πλεονάσματα και χρέος.

Η έκθεση (σ.σ. η ετήσια οικονομική έρευνα του Οργανισμού για την Ελλάδα) φέρνει καλά νέα συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνχελ Γκουρία κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον». «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», προσέθεσε.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία όπως προκύπτει από την έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα έχουν ως εξής:

1. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2% για το 2018 (από 1,3% που βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2017 τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει 1,4%) και στο 2,3% για το 2019.

2. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα είναι οριακά θετική για το 2018 στο 0,4% ενώ για το 2019 προβλέπεται αύξηση με ρυθμό 1,5%.

3. Οι επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 7,9% για το 2018 και 8,1% για το 2019. Αρνητικός αναμένεται να είναι για φέτος ο ρυθμός των επενδύσεων στην κατοικία (-2,1%) ενώ ανάκαμψη προβλέπεται για το 2019 (+1%).

4. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 5,9% για το 2018 και 4,4% για το 2019. Από την άλλη οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% για το 2018 και 4,6% για το 2019.

5. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 20,4% για το 2018 και στο 19,4% για το 2019 από 21,5% που είναι η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το 2017.

6. Ο πληθωρισμός, θα τρέξει με ρυθμό 0,7% το 2018 (έναντι 1,1% το 2017) και 1,1% για το 2019.

7. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 4% για το 2018 και στο 3,6% για το 2019 κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός και το 2018 (κατά 0,5%) αλλά και για το 2019 (κατά 0,4%).

8. Το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 172,5% του ΑΕΠ για το 2018 και να μειωθεί περαιτέρω στο 168,3% για το 2019.

Υψηλοί φόροι σε μια στενή φορολογική βάση

Σε μια από τις βασικές διαπιστώσεις της Έκθεσης, που παρέδωσε ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ στα χέρια του Ε. Τσακαλώτου νωρίς το πρωί, επισημαίνεται ότι παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, το δυσκίνητο ρυθμιστικό πλαίσιο και η έλλειψη χρηματοδότησης, εμποδίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η διαπίστωση για το φορολογικό σύστημα, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, παρά την πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή το φορολογικό σύστημα στηρίζεται ακόμα σε υψηλούς συντελεστές και στενή φορολογική βάση (έμμεση αναφορά στην ανάγκη μείωσης του αφορολογήτου), κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη και να δημιουργούνται ανισότητες.

«Στα χρόνια που έρχονται η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθούν από τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα βασίζεται στη διαφάνεια του ρυθμιστικού πλαισίου, σε ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, σε ανταγωνιστικές αγορές και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας», σημειώνει η Έκθεση και με αυτό το σκεπτικό τα κύρια μηνύματα είναι:

– περιορισμός της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της βάσης, εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών και ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να διατηρηθεί- ο μοναδικός τρόπος- το πλεόνασμα στο 3,5% μεσοπρόθεσμα και πάνω αλλά κοντά στο 2% μακροπρόθεσμα. Οι φιλικές για την ανάπτυξη πολιτικές και η κατάλληλη αναδιάρθρωση του Χρέους είναι αναγκαίες για να υποστηριχθεί το προφίλ (outlook) της χώρας, τη βελτίωση της βιωσιμότητας του Χρέους και τη μείωση της «ευαισθησίας» σε σοκ

– ενίσχυση της ποιότητας του ρυθμιστικού πλαισίου, συνέχιση της μάχης κατά της διαφθοράς και προώθηση της ανταγωνιστικότητας θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των ξένων άμεσων επενδύσεων και της παραγωγικότητας, άρα και να οδηγήσουν σε υψηλότερο επίπεδο ζωής

– ενεργή στήριξη και επανεκπαίδευση των ανέργων και απογοητευμένων εργαζομένων, προκειμένου να βρουν δουλειά και να μειωθεί η φτώχεια ειδικά στα παιδιά και στις νέες οικογένειες, με παράλληλη προώθηση των κινήτρων απασχόλησης, θα διατηρήσουν την κοινωνική πρόοδο.