«Εκτός» capital controls οι επιχειρήσεις

«Εκτός» capital controls οι επιχειρήσεις

Τι αναμένεται να ισχύσει από Δευτέρα για τις επιχειρήσεις

Ήπια χαλάρωση των capital controls, με στόχο να πάρει μια «ανάσα» η επιχειρηματική κίνηση της χώρας, προβλέπει η υπουργική απόφαση, με αριθμό 1561: «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει μερική χαλάρωση – τροποποίηση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο συναλλαγών με τη νέα ΠΝΠ που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ανά τράπεζα ημερησίως,  ενώ αυξάνεται και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.

Επίσης η διαδικασία περνά εξ ολοκλήρου στις εμπορικές τράπεζες και στο σύνολο των υποκαταστημάτων, εκτός των περιπτώσεων εκείνων όπου οι επιχειρήσεις αιτούνται υψηλότερο όριο συναλλαγών και άρα θα πρέπει να αποτείνονται και πάλι στην Επιτροπή Εγκρίσεων Συναλλαγών στο ΓΛΚ.

Ειδικότερα, με τη νέα υπουργική απόφαση, επιτρέπεται ειδικώς η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών εκ των ποσών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως.

Δείτε ΕΔΩ όλη την υπουργική απόφαση