Μία φυλακή χωρίς φύλακες!

Μία φυλακή χωρίς φύλακες!

Το Άμπου Ντάμπι θέλει να κάνει... επανάσταση στον σωφρονιστικό τομέα.

Θα είναι ολοκαίνουργια, υπερσύγχρονη και η μεγαλύτερη στο πλούσιο εμιράτο. Όμως αυτό που κάνει τη νέα φυλακή του Άμπου Ντάμπι ξεχωριστή είναι ότι θα έχει κρατούμενους, όχι όμως και δεσμοφύλακες να τους προσέχουν!

Η είδηση φαντάζει βέβαια μάλλον… μυστήρια και σίγουρα παράταιρη, δεδομένου ότι αφορά μία περιοχή στον κόσμο οι αρχές της οποίας έχουν συχνά-πυκνά καταγγελθεί για άθλιες συνθήκες κράτησης και πληθώρα περιπτώσεων πολύμηνων κρατήσεων όχι απλώς χωρίς δίκη, αλλά χωρίς καν να επιτρέπεται οποιαδήποτε επαφή των κρατούμενων με δικηγόρους και οικείους.
Αποφεύγοντας να θίξουν τα ακανθώδη αυτή ζητήματα, τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι με τη λειτουργία της νέας φυλακής στο Άμπου Ντάμπι βασικός στόχους είναι η περίοδος της φυλάκισης να μην εκλαμβάνεται ως τιμωρία, αλλά ως περίοδος κοινωνικής αναπροσαρμογής για τους παραβάτες του νόμου. Κι αυτό γιατί, θεωρητικά, θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους χωρίς να δουν ούτε μία στιγμή μπροστά τους κάποιο όργανο της τάξης…

«Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν τους δεσμοφύλακες ως αντιπάλους, ακόμη και μετά την αποφυλάκισή τους», τονίζει στην αγγλόφωνη εφημερίδα των ΗΑΕ «The National» ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ζαάντι, διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του Άμπου Ντάμπι. «Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να εκμηδενίσουμε κάθε επαφή μεταξύ των δυο αυτών ομάδων».

Πώς όμως είναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το σύστημα; Κατά τις αρχές του εμιράτου, οι κρατούμενοι θα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, συμβούλους και ιατρικό προσωπικό, όλοι τους ειδικά εκπαιδευμένοι και διαθέσιμοι σε βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα είναι αυτοί που θα αμβλύνουν το αίσθημα οργής ή αγανάκτησης των κρατουμένων, θα είναι οι πλέον κατάλληλοι για την αποστολή της αναπροσαρμογής τους. Και μαζί με τους ψυχολόγους θα μπορούν να εντοπίζουν κατά περίπτωση τα όποια προβλήματα -συμπεριφοράς και μη- και θα προσπαθούν από κοινού να τα επιλύουν», υπογραμμίζει ο στρατηγός αλ Ζαάντι.

«Θα είναι η εμπροσθοφυλακή μας και θα επικοινωνούν με τους κρατούμενος από τη στιγμή που αυτοί θα μπουν στη φυλακή, μέχρι και την ημέρα που θα φύγουν. Ακόμη κι όταν επιστρέφουν από άδεια δεν θα βλέπουν κάποιον δεσμοφύλακα μπροστά τους!»

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι δεσμοφύλακες δεν θα είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι, παρά… αόρατοι! «Ακόμη κι εάν οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να τους βλέπουν», εξηγεί ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Άμπου Ντάμπι, «αυτοί θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και ανά πάσα στιγμή, εφόσον χρειαστεί, θα έτοιμοι να επέμβουν».

Βάσει των αρχικών σχεδίων, η νέα φυλακή χωρίς… ορατούς φύλακες θα έχει χωρητικότητα 5.500 ατόμων και 600 μέλη προσωπικό, λειτουργώντας μάλιστα όχι ως συμπλήρωμα, αλλά ως μέσο «όσμωσης» των πέντε υφιστάμενων σωφρονιστικών ιδρυμάτων στο εμιράτο. “Θέλουμε να έχουμε μία κεντρική φυλακή, αντί για «διάφορα ιδρύματα», υπογραμμίζει ο αλ Ζαάντι, αποκαλύπτοντας και την οικονομική διάσταση του εγχειρήματος.

«Εκτός του ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες, το να έχουμε όλους τους κρατούμενους και το σωφρονιστικό προσωπικό μας κάτω από την ίδια σκεπή θα περιορίσει πολύ τα λειτουργικά έξοδα. Τα σχέδια είναι πλέον σε τελικό στάδιο και αναμένεται η νέα φυλακή να λειτουργήσει σύντομα, στο άμεσο μέλλον»…

Διαβάστε ακόμα:

Οι δέκα πιο διάσημες φυλακές στον κόσμο

Το Λας Βέγκας της Ανατολής!

Σαουδική Αραβία: Η επόμενη μεγάλη αναδυόμενη αγορά;