Εκτός MSCI Greece οι Πειραιώς, Εθνική, Eurobank – Τραπεζικοί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο

Εκτός MSCI Greece οι Πειραιώς, Εθνική, Eurobank – Τραπεζικοί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο

"Χαστούκι" από την MSCI για τις τρεις συστημικές τράπεζες. Υποβαθμίζονται στον MSCI Small Cap.

Οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης της MSCI, αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Greece.

Oι μετοχές των τριών θα ενταχθούν πλέον στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap, σε έναν υποβαβισμό ο οποίος έρχεται να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους την ώρα που παλεύουν να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων funds.

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου, αφήνουν στον δείκτη MSCI Standard Greece, μόνο την Alpha Βank και ακόμη πέντε μετοχές εταιρειών: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνα.

Να σημειωθεί ότι από τον δείκτη MSCI Small Cap, στον οποίο εντάσσονται οι τρεις τράπεζες, διαγράφεται η Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική επενδυτική τράπεζα Societe Generale είχε προβλέψει αφαίρεση τριών συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Emerging Markets, διαμηνύοντας πως η εξέλιξη αυτή θα τις έθετε στο επίκεντρο μεγάλων ρευστοποιήσεων.

Πίεση στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 630 μονάδων.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά την αφαίρεση των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τον MSCI Standard Greece.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, μετά την αφαίρεση των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τον MSCI Standard Greece.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:40, διαμορφώνεται στις 633,68 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,60%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 630,29 μονάδες (-2,13%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 35,78 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,73%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+0,62%) και της Aegean Airlines (+0,56%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-13,20%), της Eurobank (-9,92%), της Alpha Bank (-2,96%) και της Πειραιώς (-2,52%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+1,94%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-7,02%) και των Τραπεζών (-6,79%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 14.388.435 και 8.736.962 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 10,783 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 7,779 εκατ. ευρώ.