Εκτός της φτηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Εκτός της φτηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Ο Μάριο Ντράγκι θέλει να δώσει ένα τέλος στα μεγάλα κέρδη των τραπεζών.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το νέο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι πολύ μικρότερη η άνεση να χρησιμοποιείται το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, απ’ ότι με το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ξεκίνησε το 2011», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στη χθεσινή του κατάθεση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η γενική κατάσταση είναι τέτοια, ώστε αυτού του είδους οι συναλλαγές θα είναι πολύ λιγότερο επικερδείς», πρόσθεσε.

Καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, από τα ισπανικά έως τα ιταλικά, έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, μία τέτοια συναλλαγή που ήταν επικερδής πριν από δύο χρόνια θα έχει πιθανότατα μικρότερη απόδοση σήμερα, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ συνδέει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες με τη χορήγηση από αυτές δανείων στην πραγματική οικονομία και μπορεί να φθάσει έως το ποσό του 1 τρις. ευρώ μέσω των λεγόμενων στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων (TLTRO) που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Προϋπόθεση του προγράμματος είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιτυγχάνουν ένα ύψος δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων), διαφορετικά θα πρέπει να αποπληρώσουν το 2016 τα δάνεια που είναι κανονικά τετραετούς διάρκειας και έχουν επιτόκιο μόλις 0,25%.

«Εάν οι τράπεζες δεν δώσουν δάνεια στο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να τα αποπληρώσουν», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να δανεισθούν περισσότερα από 700 δις. ευρώ και θα αυξήσουν τις πιστώσεις στην πραγματική οικονομία την 4ετία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα επιτρέψει ειδικότερα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων που έχουν εκδώσει, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πράετ σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Les Echos.

«Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα ενθαρρύνονται να δανείζουν περισσότερο και με πιο ευνοϊκούς όρους, αλλά και ότι θα αντλούν λιγότερα κεφάλαια από τις αγορές. «Αυτή η ρευστότητα θα επιστραφεί στους επενδυτές, που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν άλλα στοιχεία ενεργητικού»., πρόσθεσε ο κ. Πράετ.

Το 2011, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, με το οποίο δόθηκε στις τράπεζες ποσό μεγαλύτερο από 1 τρις. ευρώ με τη μορφή τριετών δανείων, μεγάλο μέρος του οποίου το χρησιμοποίησαν αυτές για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Αυτό βοήθησε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη στο ζενίθ της κρίσης χρέους.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ελαστικότητα στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. «Η άποψη της ΕΚΤ όσον αφορά την ελαστικότητα είναι ότι οι σημερινοί κανόνες έχουν ήδη επαρκή ελαστικότητα. Το να θεωρείται η ελαστικότητα ως ο μόνος τρόπος που διαθέτουν οι χώρες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, είναι στην πραγματικότητα πολύ περιοριστικό. Η διέξοδος από το χρέος έρχεται με την ανάπτυξη, όχι μέσω των δαπανών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;

Τι προβλέπει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών

Αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια της ΕΚΤ