Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Θα κάνει τα «στραβά μάτια» για χάρη του iPhone ο Τραμπ;

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Θα κάνει τα «στραβά μάτια» για χάρη του iPhone ο Τραμπ;
epaselect epa06622528 Chinese people queue in front of an Apple store in Beijing, China, 23 March 2018. China is set to levy tariffs on a range of US goods in retaliation after US President Donald Trump announced plans to imposed tariffs on more than $50 billion US dollar (40 billion euro) worth of Chinese imports, sparking fears of a trade war. EPA/HOW HWEE YOUNG

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συμπεριλάβει τα iPhones στη λίστα των δασμών.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα «τιμωρήσει» το iPhone, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times που επικαλούνται άτομο κοντά στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ότι το iPhone δεν θα βρίσκεται στη λίστα με τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά ο Κουκ είχε συναντηθεί με τον Τραμπ για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξαιρεθούν οι δασμοί από αγαθά που κατασκευάζονται στην Κίνα, λέγοντας ότι η οικονομική καταστροφή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από έναν εμπορικό μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ μεγάλη.

Όμως ο Τραμπ δεν είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να κάνει ζημιά στην Apple. Η αμερικανική εταιρεία φοβάται ότι οι κινεζικές αρχές θα προβούν σε αντίποινα κατά των δασμών των ΗΠΑ, ευνοώντας τους μεγάλους εγχώριους ανταγωνιστές της Apple, όπως την Huawei ή την ZTE. Για τον λόγο αυτό ο Τιμ Κουκ έχει ήδη έρθει σε επαφές και με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπινγκ.

Η τρέχουσα λίστα αγαθών που κατασκευάζονται στην Κίνα και θα τους επιβληθούν δασμοί, περιλαμβάνει αρκετά ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας χρήσης. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι αρκετοί Αμερικανοί παραγωγοί θα κληθούν, στην ουσία, να πληρώσουν δασμούς για τα ίδια τους τα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη: Εντείνονται οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας με τον εμπορικό πόλεμο να «φουντώνει»