Ένα «μαύρο» τηλέφωνο για ασφαλή επικοινωνία

Ένα «μαύρο» τηλέφωνο για ασφαλή επικοινωνία

Απόλυτη ασφάλεια και κρυπτογραφημένη ανταλλαγή δεδομένων μακρυά από τα «μάτια» των μυστικών υπηρεσιών υπόσχεται το Blackphone.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις δυνατότητες και τακτικές παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) έχουν οδηγήσει πολλές νέες τεχνολογικές εταιρείες στο να δημιουργήσουν εφαρμογές, εργαλεία ή μηχανήματα που θα παρακάμπτουν το δίκτυο παρακολούθησης της NSA.

Μία τέτοια συσκευή είναι και το Blackphone που αποτελεί αποτέλεσμα σύμπραξης διάφορων εταιρειών. Το «μαύρο τηλέφωνο» υπόσχεται να τρέχει ένα «προσανατολισμένο στην ασφάλεια» λογισμικό Android, το οποίο θα ονομάζεται PrivatOS και μέσα από το οποίο οι χρήστες, όπως λένε οι δημιουργοί του, θα μπορούν να πραγματοποιούν και να δέχονται με ασφάλεια κλήσεις, μηνύματα, video chat, μεταφορά και αποθήκευση αρχείων. Ακόμη θα μπορούν, μέσω VPN, να διατηρούν ανώνυμη τη δραστηριότητά τους.

1/3

Το εγχείρημα αποτελεί το «πνευματικό τέκνο» της εταιρείας του Φιλ Ζίμερμαν, Silent Circle, και της Geeksphone, μιας ισπανικής startup. Ο Ζίμερμαν είναι ο δημιουργός του PGP, ενός συστήματος κρυπτογράφησης email, ενώ η εταιρεία του ειδικεύεται στην κρυπτογράφηση των επικοινωνιών.  Σύμφωνα με τον Ζίμερμαν, «το Blackphone θα προσφέρει στους χρήστες όλα όσα χρειάζονται για να διασφαλίσουν τις επικοινωνίες τους, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτουν όλα τα υψηλής τεχνολογίας smartphones».

Δείτε το Blackphone στο βίντεο:

Διαβάστε ακόμη: Γράψτε, κρυπτογραφείστε, τελειώσατε!