Ένα βιβλίο για τις διακοπές σας

Ένα βιβλίο για τις διακοπές σας

Έρωτας και επανάσταση στο μυθιστόρημα της Ζέφης Κόλια, «Λώρα, η Τελευταία των Μαρξ».

«…Εκείνη την εποχή ο Μαρξ (1863) ανακάλυψε τις κρυφές χάρες του καπιταλισμού. Άρχισε να επενδύει σε αγγλικές μετοχές και να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του Χρηματιστηρίου, γράφοντας στον Ένγκελς: ‘Αυτήν την εποχή, άμα έχει κανείς μυαλό και λίγα μέσα, μπορεί να κάνει λεφτά στην Αγγλία’. Παράλληλα έγραφε ‘Το Κεφάλαιο’…».

«…Τα χίλια αντίτυπα της πρώτης έκδοσης του Κεφαλαίου πουλήθηκαν με μεγάλη δυσκολία’ ο Μαρξ θα ομολογούσε ότι περισσότερα ήταν τα χρήματα που ξόδεψε για τα πούρα που κάπνισε καθώς το έγραφε, παρά αυτά που κέρδισε από τις πωλήσεις του. ‘Θα ήθελα ο αγαπητός μου Καρλ να ασχοληθεί και λίγο με την απόκτηση του κεφαλαίου εκτός από την συγγραφή του’, παραπονιόταν η Τζένυ στον Ένγκελς, ο οποίος σχεδόν τους συντηρούσε οικονομικά».

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που με έχει συνεπάρει πραγματικά αυτές τις μέρες, αν υπάρχει έστω κι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι, αυτό δεν είναι άλλο από το «Λώρα, η Τελευταία των Μαρξ», από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ζέφη Κόλια και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρόκειται για την ερωτική ιστορία της Λώρας -κόρης του Καρλ Μαρξ- και του Γάλλο-Κουβανού Πωλ Λαφάργκ, συγγραφέα του βιβλίου «Δικαίωμα στην τεμπελιά», που ανθίζει στο Λονδίνο παράλληλα με τη γέννηση του επιστημονικού σοσιαλισμού και λήγει απροσδόκητα με τη διπλή αυτοκτονία τους στο Παρίσι της Μπελ Επόκ.

Ένα σπουδαίο ζεύγος επαναστατών στη δίνη των πιο συγκλονιστικών γεγονότων που καθόρισαν την πορεία του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη, από τα μέσα του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ζέφη Κόλια, «Λώρα, η Τελευταία των Μαρξ», εκδ. Μεταίχμιο – Πρέπει να το αποκτήσετε, πρέπει να το διαβάσετε.