Ένας Έλληνας μάνατζερ στον «τιμόνι» της Pirelli στο Τόκιο

Ένας Έλληνας μάνατζερ στον «τιμόνι» της Pirelli στο Τόκιο

Ο Δημήτρης Παπαδάκος έπειτα από 20 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στην Pirelli πήρε το «εισιτήριο» για Ασία.

«Γκάζι» πατά στην καριέρα του ο Δημήτρης Παπαδάκος, ο Έλληνας που επέλεξε η Pirelli για να στελεχώσει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην περιοχή της Ασίας. Έπειτα από δύο δεκαετίες σε διοικητικές θέσεις της γνωστής βιομηχανίας ελαστικών και με ένα χαρτοφυλάκιο έντεκα ξένων αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να εξαργυρώσει αυτή την πορεία, μπαίνοντας επικεφαλής σε μια αρκετά δύσκολη, αλλά συνάμα και με πολλές προοπτικές αγορά, όπως αυτή του Τόκιο.

Μιλώντας αποκλειστικά στο fortunegreece.com, ο Δημήτρης Παπαδάκος επισημαίνει ότι η επιλογή του για αυτή τη θέση δεν έγινε με κριτήριο την εθνικότητα, αλλά με βάση το προφίλ που θεώρησε η εταιρεία ότι είναι καταλληλότερο για να στελεχώσει τη διοικητική της ομάδα στην Ιαπωνία. «Πρόκειται για μια πραγματικότητα και μια κουλτούρα τελείως διαφορετική από την Ευρωπαϊκή. Μιλάμε για μια μεγάλη αγορά, περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από την ελληνική, με πολλούς εγχώριους παραγωγούς και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Σίγουρα οι Ιάπωνες είναι ένας λαός διαφορετικός από εμάς και πρέπει να σεβαστώ στο έπακρο αυτή τη διαφορετικότητα για να μπορέσω να επιχειρήσω με επιτυχία στη χώρα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδάκος.

Το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Έλληνας μάνατζερ δεν είναι διόλου εύκολο, αφού θα πρέπει να κατακτήσει ένα δύσκολο καταναλωτικό κοινό, το οποίο είναι συνηθισμένο στη στήριξη των εγχώριων brands, και να το μυήσει στη φιλοσοφία μιας ευρωπαϊκής εταιρείας.  «Ο όρος πολυεθνική σημαίνει ότι μια εταιρία τέτοιου βεληνεκούς έχει την ευελιξία να προσαρμόζεται και να λειτουργεί σε διαφορετικές αγορές. Σίγουρα η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι εύκολη άλλα ένα μεγάλο brand name, όπως η Pirelli, μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πραγματικότητα όσο απαιτητική και να είναι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ και στην ασιατική αγορά με νέα εργοστάσια και εξειδικευμένα προϊόντα» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pirelli στην κατηγορία των ελαστικών με υψηλές επιδόσεις είναι πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά, ενώ η Ιαπωνία συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη αγορά στο κόσμο με στόλο αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων.

 

«Σε αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Ferrari, Lamborghini Mercedes, BMW, Audi, Bendley, Rolls Roys, Tesla κ.α. έχουμε πολύ υψηλό μερίδιο στην αγορά πρώτου εξοπλισμού, όπως επίσης και στην αγορά αντικατάστασης . Έτσι και στην Ασία, και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, σε αυτή την κατηγορία προϊόντων βρισκόμαστε σε πολύ υψηλά επίπεδα με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξή μας». Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, ο Δημήτρης Παπαδάκος τονίζει ότι, παρά την κρίση, η Pirelli στη χώρα μας κατέχει ισχυρή θέση καταγράφοντας συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Στόχος της μητρικής εταιρείας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, και γιατί όχι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υπάρξουν στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα . Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα, δεν είναι η πιο ελκυστική για επενδύσεις, άλλα μην ξεχνάμε ότι η οικονομία εκ φύσεως είναι ένας τροχός που γυρίζει!».

pirelli
O Δημήτρης Παπαδάκος.

Smart cars και τα ελαστικά του μέλλοντος
Αυτό το διάστημα το R&D της Pirelli εργάζεται πυρετωδώς για τα προϊόντα που θα τοποθετηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Όπως μας αποκαλύπτει τα «έξυπνα» ελαστικά είναι προ των πυλών, έτοιμα να υποστηρίξουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των σύγχρονων οχημάτων με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια και τη μείωση της πιθανότητας του ανθρώπινου λάθους. «Εκτιμώ ότι μέχρι το 2025 τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά και τα αυτοκινούμενα θα αυξάνονται συνεχώς. Άρα και οι αλλαγές στον τομέα των ελαστικών θα είναι ραγδαίες».

Πόσο συνετοί οδηγοί είναι οι Έλληνες και πόσο επενδύουν στο θέμα της ασφάλειας; Ο κ. Παπαδάκος τονίζει ότι λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης έχουν αλλάξει οι ανάγκες μας και πιθανόν όταν κάποιος έχει να σκεφτεί την οικονομική επιβίωση του καταλήγει να βάζει την ασφάλεια σε δεύτερη προτεραιότητα.

Οι Έλληνες επιχειρούν στο πιο «εχθρικό» περιβάλλον στην Ευρώπη
Από την εμπειρία του, ως στέλεχος σε πολυεθνικό κολοσσό και την «τριβή» με το επιχειρείν ο κ. Παπαδάκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά με τα στελέχη του εξωτερικού είναι ότι αυτή τη περίοδο οι Έλληνες επιχειρούν πιθανόν στο πιο εχθρικό για αυτούς περιβάλλον στην Ευρώπη.

«Ακόμα και το φαινόμενο της εξωστρέφειας που παλαιότερα ήταν απόν από την ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα ,τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι έχει περάσει κατά ανάγκη στο «DNA» των περισσότερων ελληνικών εταιριών». Συνεχίζει λέγοντας πως μυστικό επιτυχίας για να είναι κάποιος καλός μάνατζερ δεν υπάρχει, ωστόσο, η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα να επιλέξει σωστά την ομάδα του, να χτίσει μαζί της σχέση εμπιστοσύνης και να μπορεί να ακούει όλες τις ιδέες – προτάσεις των συνεργατών και να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις βασιζόμενος στην εμπειρία του, αλλά και το ένστικτο του.

Όσο για τη συμβουλή που δίνει σε όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, ορμώμενος από τη δική του εμπειρία, υπογραμμίζει πως κανείς δεν πρέπει να βάζει εμπόδιο στη καριέρα και κατ’ επέκταση στη ζωή του τα φυσικά σύνορα μιας χώρας.

«Όταν κάποιος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με αυτό που του προσφέρει επαγγελματικά η χώρα που γεννήθηκε, γιατί όχι να μην εργαστεί σε άλλη. Χρειάζεται βέβαια μεγάλη δόση αυτοκριτικής για να καταλάβει κάποιος τις πραγματικές δυνατότητες του, γιατί είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι το εργασιακό περιβάλλον εκτός Ελλάδας είναι εύκολο» .