ΕΝΦΙΑ: Τι θα πάθετε αν δεν πληρώσετε σήμερα τη δόση

ΕΝΦΙΑ: Τι θα πάθετε αν δεν πληρώσετε σήμερα τη δόση

Ποιες είναι οι κυρώσεις και ποιοι δικαιούνται έκπτωση. 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν πληρώσετε σήμερα την δόση και το πράξετε αυτό την Δευτέρα, τότε θα πληρώσετε κάτι παραπάνω.

Συγκεκριμένα όσοι πληρώσουν τη δόση εκπρόθεσμα, αυτή θα είναι προσαυξημένη κατά 0,73%, ενώ εκείνοι που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο και δεν καταφέρουν σήμερα να καταθέσουν τα χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ θα βγουν εκτός ρύθμισης.

Όσοι δεν έχουν χρέη, αλλά βγουν υπερήμεροι, μπορούν να πληρώσουν μόνο την προσαύξηση και να ενταχθούν αυτόματα στις 12 δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, όσοι έχουν επιστροφές από την εφορία μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό. Σε αυτή την περίπτωση όμως όσοι έχουν μεγάλη επιστροφή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί η εφορία θα κρατήσει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο την τρέχουσα δόση.

Ο «λογαριασμός» του εφετινού ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που χορηγούνται, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

α) Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:
– το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ για τον άγαμο. Σε αυτό το ποσό προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τα 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
– η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.

β) Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
– το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
– η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα
– ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%.

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.

Επισημαίνεται ότι για την έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη, ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.