Εννεάμηνη επέκταση του προγράμματος ζητά η Αθήνα

Εννεάμηνη επέκταση του προγράμματος ζητά η Αθήνα
German Chancellor Angela Merkel (L) shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) at the start of an EU-CELAC Latin America summit in Brussels, Belgium June 10, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTX1FYTT

Η ελληνική πλευρά προτείνει εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις έως τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ.

Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες ζητά η ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Έλληνας αξιωματούχος που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ανέφερε στην Καθημερινή πως όταν η ελληνική αποστολή φύγει από πόλη, τότε θα είναι ακόμη πιο κοντά σε μια συμφωνία. «Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις σε σχέση με την απόσταση, αν είμαστε κοντά ή μακριά, αν υπάρχει καλή διάθεση και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές και τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά τα σενάρια περί αποδοχής του πλεονάσματος στο 1%, ο εν λόγω αξιωματούχος διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει, αλλά ανάφερε ότι είναι η εν λόγω πρόταση είναι στο τραπέζι και συζητείται.

Τέλος, σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι παραμένει η διαφωνία στο πλεόνασμα κι ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως αναφέρει, με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη: Τι θα προτείνει απόψε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα

Για αναδιάρθρωση χρέους μιλά στέλεχος της ΕΚΤ

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Croix και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κερέ δήλωσε: «Το ζήτημα (της αναδιάρθρωσης του χρέους) δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πρέπει να γίνουν περισσότερα; Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν γι’ αυτό».

Ο κ. Κερέ επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καθώς αυτό απαγορεύεται από τις συνθήκες. «Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας δεν προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα, αλλά από ομόλογα που αγοράσθηκαν στις αγορές κεφαλαίων στο αποκορύφωμα της κρίσης, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός μετάδοσης των αποφάσεων της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν επιτρέπεται σε εμάς να τα αναδιαρθρώσουμε, καθώς οι συνθήκες μας απαγορεύουν να παρέχουμε οικονομική βοήθεια σε χώρες».

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: «Αρνούμαι να συζητήσω μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επειδή δεν εργαζόμαστε στο πλαίσιο αυτό. Χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία και εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε, με τον στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Διαβάστε ακόμη: Η ΕΚΤ «σπρώχνει» θεσμούς και Ελλάδα προς συμφωνία και λύση για το χρέος