Επανεισδοχή μεταναστών προβλέπει η Πολιτική Συμφωνία Ελλάδας-Ισπανίας-Γερμανίας

Επανεισδοχή μεταναστών προβλέπει η Πολιτική Συμφωνία Ελλάδας-Ισπανίας-Γερμανίας

Τσίπρας και Σάντσεθ έδωσαν τα χέρια με την Καγκελάριο Μέρκελ - Το Βερολίνο θα επιταχύνει τις επανενώσεις οικογενειών των οποίων μέλη βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

– Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα οι τρεις χώρες έχει ως εξής:

«Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το 2018, με σκοπό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης.

Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού τού βάρους.

Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκίνησει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

Ιταλία: Καμία συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έσπευσε να διασφαλίσει τους Ιταλούς πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την επανεισδοχή στη χώρα του μεταναστών που έχουν φύγει για τη Γερμανία.

«Η συμφωνία δεν προβλέπει να πάρει η Ιταλία μετανάστες από την Ιταλία», είπε ο Κόντε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Εγώ δεν υπέγραψα καμία συγκεκριμένη συμφωνία με τη Μέρκελ», την καγκελάριο της Γερμανίας, για την επανεισδοχή μεταναστών, τόνισε.

Δείτε ακόμη: Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής: Δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές

Μέρκελ: Η συμφωνία «αποφασιστικό βήμα» για μια ευρωπαϊκή λύση
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προασπίστηκε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την «αποφασιστικό βήμα» προς την κατεύθυνση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα» είπε η καγκελάριος στους δημοσιογράφους, με τη λήξη της συνόδου. «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου. Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σύστημα ασύλου εδώ. Αλλά όσο περισσότερο συμφωνούμε μεταξύ μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», τόνισε.

Η Μέρκελ είπε ότι η συμφωνία είναι «το σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι ήδη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η καγκελάριος σκοπεύει να ενημερώσει τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα αποτελέσματα της συνόδου απόψε το βράδυ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι κατέληξε σε διμερή συμφωνία με την Ισπανία και την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστών που κατευθύνονται από τη νότια Ευρώπη προς τη Γερμανία, όμως δεν πέτυχε κάποια παρόμοια συμφωνία με την Ιταλία.

Μακρόν: Δεν θα ιδρύσουμε κέντρα κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες
Η Γαλλία δεν πρόκειται να ιδρύσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει επειδή η Γαλλία δεν είναι «χώρα της πρώτης γραμμής», δηλαδή δεν είναι εκείνη στην οποία φτάνουν πρώτα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην πορεία τους προς την Ευρώπη.

Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων στις χώρες πρώτης αποβίβασης, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά σε εθελοντική βάση.

Ο Μακρόν χαιρέτισε πάντως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό βήμα» για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Κάναμε την επιλογή της συνεργασίας. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αλλά το κάναμε και βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν αλλά υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο Μακρόν διαπίστωσε ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε «σταθερή και ενωμένη» απέναντι στην «επίθεση» που δέχτηκε σε ό,τι αφορά το εμπόριο, με αφορμή την επιβολή δασμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του πρότεινε να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μακρόν απάντησε διφορούμενα: «ό,τι λέγεται στην αίθουσα μένει σ’ εκείνην την αίθουσα».

Σχολιάζοντας τέλος την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για μια συμφωνία για το Brexit, είπε ότι αυτό δεν εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από τη δουλειά που απομένει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.

Αυστρία: Όχι στην κατανομή προσφύγων
Η Αυστρία δεν θέλει να συμμετάσχει στην κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα έχει υποδεχθεί δυσανάλογα πολλούς ανθρώπους, «σαφώς πολύ περισσότερους από άλλες χώρες», και τώρα τίθεται θέμα μείωσης της εισροής, αποσαφήνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συμφώνησε στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων εκτός της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η ιδέα πέρασε τώρα» και ότι πέραν αυτού υπάρχουν ρυθμίσεις για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διάσωση προσφύγων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, έκανε λόγο για «μακρές και έντονες συζητήσεις» στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στην μεταναστευτική πολιτική.

ΕΕ: Περισσότεροι πόροι στην Ισπανία και το Μαρόκο
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη «δυτική οδό» για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σήμερα.

«Υπάρχει μια δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερων πόρων στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Μαρόκου», είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή η «δυτική οδός» την οποία επιλέγουν το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες δέχεται εντεινόμενη πίεση.

Τουσκ: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία της Συνόδου
Την άποψη ότι είναι «υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής. Όπως είπε «αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε».

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντ. Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφιξείς έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Συμπληρώνοντας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο, έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Μπορίσοφ.

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, χαιρετίζοντας της συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

Δείτε ακόμη:

Συμφωνία για τους πρόσφυγες: Kλειστά κέντρα, αυστηροί έλεγχοι και δισ. ευρώ στην Τουρκία

Διατήρηση μειωμένου Φ.Π.Α στα πέντε νησιά της «πρώτης γραμμής» υποδοχής μεταναστών