«Έπεσαν» οι υπογραφές Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

«Έπεσαν» οι υπογραφές Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) leaves the pavilion of Gazprom company as he attends the St. Petersburg International Economic Forum 2015 (SPIEF 2015) in St. Petersburg, Russia, June 18, 2015. Greece has not asked Russia's finance ministry for financial assistance and its prime minister is visiting Russia to discuss joint projects, not to seek cash, Russian Deputy Finance Minister Sergei Storchak said on Thursday. With time running out for Athens to reach a reform-for-aid deal with its international creditors, Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrived in St Petersburg earlier on Thursday for talks with Russian President Vladimir Putin and other officials. REUTERS/Maxim Shemetov - RTX1H35N

«Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα».

Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία “Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός” προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της “Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”, μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι “Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού”.

Σύμφωνα με όσα είπε μετά την υπογραφή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας η χρηματοδότηση κατασκευής από τη Μόσχα θα είναι στο 100% μέσω δανείου. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα λάβει προκαταβολή ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.

Ρωσία: Υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Βρείτε λύση με τους Ευρωπαίους»
Σε λίγες ώρες θα συναντηθούν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, που γίνεται κάθε χρόνο στη ρωσική πόλη.

Πιθανότατα να δοθεί και κάποιο στίγμα όσον αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.

Πάντως, χθες, από ρωσικής πλευράς για άλλη μια φορά εμφατικά επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής ενίσχυσης της Μόσχας προς την Αθήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τη Ρωσία για να συζητήσει κοινά επιχειρηματικά πρότζεκτ και όχι σε αναζήτηση ρευστότητας. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι στον ρωσικό προϋπολογισμό δεν υπάρχουν κονδύλια για παροχή ενίσχυσης προς την Ελλάδα.

Τέλος, τόνισε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο η Ελλάδα να έχει ομαλές σχέσεις με τους εταίρους της και δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις όποιες εντάσεις.