Επιστρέφουν φορτηγά γεμάτα με ροδάκινα από τη Ρωσία

Επιστρέφουν φορτηγά γεμάτα με ροδάκινα από τη Ρωσία

Εν αναμονή της επίσημης λίστας με τα ελληνικά προϊόντα στα οποία επιβάλλεται το ρωσικό εμπάργκο από τη Μόσχα βρίσκεται η Αθήνα.

Η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται πως «χτυπά» και την πόρτα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής στη χώρα μας τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο, καθώς οι Ρώσοι εισαγωγείς -που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους- ακυρώνουν τις παραγγελίες.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει την επίσημη λίστα με τα ελληνικά προϊόντα στα οποία η Ρωσία επιβάλει εμπάργκο, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για την τελική λίστα. Σημειώνεται ότι μεγάλος όγκος των εξαγωγών μας αφορά νωπά προϊόντα που κινδυνεύουν να αλλοιωθούν.

Έως τώρα η γενική λίστα της απαγόρευσης περιλαμβάνει κρέας, αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Δεν περιλαμβάνονται παιδικές τροφές, αλκοολούχα και ελαιόλαδο.

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Ελλάδα στόχευσε να μην πληγεί η χώρα μας από τις ρωσικές κυρώσεις τόνισε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5 %. Δήλωσε ακόμα ότι η ελληνική διπλωματία είναι σε απευθείας σύνδεση με τη ρωσική.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο εμπάργκο τροφίμων

Τι σημαίνουν για τις επιχειρήσεις οι ρωσικές κυρώσεις;

Επιστολή Γλέζου σε Πούτιν για το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα

Αγωνία για τις εξαγωγές εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας