Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 24 τρίμηνα πτώσης;

Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 24 τρίμηνα πτώσης;

O ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε έξι μήνες σε θετικούς ρυθμούς – Έρχονται ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο. 

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα στους επόμενους έξι μήνες προβλέπει ο ΟΟΣΑ , σύμφωνα με τους μηνιαίους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται την Τετάρτη να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του 2014 με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μηδενική ή ακόμα και οριακά θετική μεταβολή ύστερα από 24 συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης .

Ο σύνθετος πρόδρομος οικονομικός δείκτης (CLI) του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία ενισχύθηκε στο 102,81 τον Ιούνιο, με την τιμή 100 να ορίζεται ως η μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της οικονομίας. Οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να προβλέπουν σημεία καμπής στην τάση μιας οικονομίας (αρχή επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης) έξι μήνες προτού αυτά εκδηλωθούν. Τον Μάιο ο σύνθετος πρόδρομος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 102,71, ενώ ο δείκτης έχει τιμή μεγαλύτερη από το 100 συνεχώς από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά.

Σύμφωνα με τη Eurobank, οι περισσότεροι οικονομολόγοι (δημοσκόπηση Bloomberg) προβλέπουν συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,5% το β΄ τρίμηνο, ενώ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% του ΑΕΠ, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι αναμένουν μια τιμή κοντά στο μηδέν, ενώ από στατιστικής απόψεως υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο για τιμή επάνω από το μηδέν.

Αν επαληθευτεί την Τετάρτη η προσδοκία για θετική τιμή του ΑΕΠ ύστερα από 24 τρίμηνα, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές για την ψυχολογία με εξίσου θετικές συνέπειες για την κατανάλωση αλλά και το ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Eurobank.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί το εμπάργκο απειλεί την εύθραυστη ελληνική ανάκαμψη