Η επιστροφή του Moke μέσω ΔΕΘ

Η επιστροφή του Moke μέσω ΔΕΘ

Η επιστροφή του σκληροτράχηλου κλασικού αυτοκίνητου έχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Αυτές τις ημέρες η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που το φιλοξενεί.

Του Δημήτρη Δοντά

Μπορεί το κλασικό Mini Moke να κοστίζει ένα σωρό λεφτά, έστω και μεταχειρισμένο, όμως, το όχημα που στην αρχική του μορφή είχε φτιαχτεί για να εξυπηρετήσει στρατιωτικές ανάγκες, ετοιμάζεται να επαναλανσαριστεί στην αγορά.

Η αυστραλιανή Moke Motors σε συνεργασία με την κινεζική Chery (ο κορυφαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην χώρα αυτή) κατασκευάζουν ένα ολοκαίνουργιο Mini Moke, διατηρώντας αρκετά από τα στοιχεία του μοντέλου της πρώτης γενιάς.

 

Το Mini Moke είναι ένα αυτοκίνητο η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1960, είχε σχεδιαστεί από τη British Motor Corporation (BMC) από τον σερ Αλεκ Ισιγκόνις και χρησιμοποιούσε το πάτωμα και τα μηχανικά μέρη από το κλασικό Mini.

Άλλωστε, η πρώτη λέξη του ονόματος, το Mini δηλαδή, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, ενώ η λέξη Moke, προέρχεται από παλιά διάλεκτο και σημαίνει γάιδαρος.

Το αρχικό ήταν ένα πρωτότυπο όχημα, για στρατιωτική χρήση, στα χνάρια του αμερικάνικου Jeep. Όμως, οι μικροί τροχοί που διέθετε, προκαλούσαν αρκετές δυσκολίες στην κίνηση εκτός δρόμου, που, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ανέφικτη.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε σε μια πολιτική έκδοση ως ένα χαμηλού κόστους αυτοκίνητο. Μπορεί στα στρατιωτικά τερέν, το  Moke να απέτυχε, όμως, λατρεύτηκε στις παραλίες του Αλγκάβρε στην Πορτογαλία, στις  Σεϋχέλλες, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά τροπικά θέρετρα της  Καραϊβικής.

Το πρώτο Moke «χτίσθηκε» στο Longbridge, στο  εργοστάσιο της BMC στο Μπίρμπιγχαμ. Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο παρήχθησαν 14.518 Moke , από το 1964 έως και  το 1968> Στην Αυστραλία κατασκευάσθηκαν άλλα 26.000 ( 1966 έως 1981), και, στην Πορτογαλία  10.000 μεταξύ 1980 και 1993, όταν η παραγωγή του Moke  τερματίσθηκε.

Πίσω από την  αναβίωση του Mini Moke, κρύβεται ένας Έλληνας της διασποράς. Ο Τζιμ Μάρκος, από την Αυστραλία, είναι αυτός που έχει τα παγκόσμια δικαιώματα για το Moke το οποίο κατασκευάζεται ήδη στην Κίνα και, στα άμεσα σχέδιά του είναι να το φέρει και στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως είπε πρόσφατα σε εφημερίδα της Αυστραλίας συνεργάτης του Τζιμ Μάρκος, ένα νέο Moke θα βρίσκεται από σήμερα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ο Μάρκος θεωρεί πως η Έκθεση της Θεσσαλονίκης του προσφέρει μια καλή ευκαιρία, ούτως ώστε να κάνει τις πρώτες του επαφές με εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και  μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες . Άλλωστε, δραστηριότητες αυτού του είδους είναι από εκείνες στις οποίες απευθύνεται το Mini Moke.

Παράλληλα, ο Μάρκος θα έχει επαφή με αξιωματούχους της Κυβέρνησης, ευελπιστώντας στην βοήθειά τους, ώστε μέσω της Ελλάδας το αυτοκίνητο να προωθηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η είδηση για το επαναλανσάρισμα του Mini Moke, έκανε τον γύρο του κόσμου τον Οκτώβριο του 2013. Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, οι πληροφορίες σχετικά με το νέο μοντέλο είναι με …το σταγονόμετρο.

Όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς, το αυτοκίνητο θα έχει μηχανικά μέρη από το κινέζικο Chery, στα οποία περιλαμβάνεται και ένας κινητήρας 993 κε. και το πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων (θα υπάρχει και έκδοση με αυτόματο)  .

Η ανάρτηση περιλαμβάνει γόνατα MacPherson εμπρός και συμπαγή  άξονα με υστερούντες βραχίονες πίσω. Το τιμόνι διαθέτει υδραυλική υποβοήθηση ενώ τα φρένα θα είναι δίσκοι στους εμπρός τροχούς.

 

Παράλληλα υπάρχει και μια ηλεκτρική έκδοση, η Emöke. Το εν λόγω μοντέλο αναμένεται να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα  60 χλμ/ώρα και θα έχει μέγιστη αυτονομία  120 χιλιομέτρων.

Όπως και το κλασικό μοντέλο , το νέο Moke είναι σπαρτιάτικο από πλευράς εξοπλισμού. Δεν θα έχει αερόσακους, ABS και σύστημα ελέγχου ευστάθειας. Κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πως θα μπορέσει να ξεπεράσει τους κανονισμούς ασφαλείας της ΕΕ.

Τουριστικοί παράδεισοι, όπως η Καραϊβική, η Ταϊλάνδη και ο Μαυρίκιος, είναι  μέρη στα οποία απευθύνονται οι  κατασκευαστές σε πρώτη φάση, χωρίς να αφήνουν εκτός, την  Ελλάδα, την Κύπρος και την Τουρκία.

Πηγή: News247.gr