Επτά τρόποι να «νικήσετε» τον εθισμό στον καφέ

Επτά τρόποι να «νικήσετε» τον εθισμό στον καφέ

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερβολικής λήψης καφεΐνης. 

Δεδομένη θεωρείται πλέον η ύπαρξη καφέ στο ντουλάπι κάθε σπιτιού παγκοσμίως, ενώ πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως θεωρούν αδύνατον το ξεκίνημα της ημέρας, χωρίς να πιουν ένα φλιτζάνι καφέ. Η καφεΐνη όμως δίνει το παρόν και σε άλλα προϊόντα, στα οποία πολλές φορές δεν πάει ο νους μας. Οι λεγόμενες κρυψώνες.

Η καφεΐνη είναι παρούσα σε περισσότερα από 2.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και 63 φυτά, περιλαμβανομένων των καφεόδεντρων, του τσαγιού, του κακαόδεντρου. Επιπλέον αν παρατηρήσετε με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων θα διαπιστώσετε ότι εμπεριέχεται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων διατροφής ,είτε φυσικά είτε τεχνητά, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τα ποτά, οι σοκολάτες, το κακάο.

Όταν πίνουμε καφέ, η καφεΐνη που περιέχει ενεργεί στον εγκέφαλο και αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο John’s Hopkins που εξετάζουν όλες τις έρευνες που έγιναν για τον καφέ κατά τα τελευταία 170 χρόνια, καταλήγουν στο γεγονός ότι η καφεΐνη σε εθίζει.

Στα αρχικά στάδια η κατανάλωση του καφέ προκαλεί αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν καφεϊνισμό. Η εν λόγο κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός αυτών που πίνουν καφέ για πρώτη φορά, δεν είναι συνηθισμένος στις επιδράσεις της καφεΐνης. Παρουσιάζουν ανησυχίες, ζαλάδες, ερεθιστικότητα, νευρικότητα, τρεμούλιασμα στα χέρια, διάρροια.

Η συνεχής κατανάλωση καφέ προκαλεί συνήθεια στις επιδράσεις της καφεΐνης. Ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να φτάσει στα ίδια επίπεδα ευχαρίστησης, ενέργειας και αποδοτικότητας. Η υπερβολική λήψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει έναν ασυνήθιστο δυνατό καρδιακό παλμό ή και αρρυθμίες. Επίσης μπορεί να ψηλώνει την αρτηριακή πίεση, να προκαλεί τρεμούλιασμα και αϋπνίες.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο εθισμός στον καφέ, δεν μπορεί να συγκριθεί και δεν έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όπως ο εθισμός στα τσιγάρα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα άτομα που είναι εθισμένα στην καφεΐνη παρουσιάζουν τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλο, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, εμετό, μείωση του επιπέδου παραγωγικότητας, κατάθλιψη. Σε έρευνες που έχουν γίνει με εθισμένους στην καφεΐνη, φάνηκε πως για όσους δεν παίρνουν τον πρωινό τους καφέ , το 50% παρουσιάζει πονοκεφάλους και το 13% είναι τόσο άσχημα που τους κάνει να χάνουν χρόνο από την εργασία τους.

Εφτά τρόποι για να μειώσετε τον εθισμό από την καφεΐνη:

1) Αντικαταστείστε τον πρωινό σας καφέ με χυμό φρούτων ή γάλα.

2) Ροφήματα βοτάνων.

3) Πιείτε τον καφέ σας σε φλιτζάνι αντί για κούπα.

4) Αλλάξτε τον τρόπο παρασκευής του καφέ σας ή την μάρκα.

5) Αν καταναλώνετε καφεϊνούχα σκευάσματα ως ήπια καθαρτικά, αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες και αθληθείτε.

6) Υιοθετήστε ένα πλούσιο διαιτολόγιο και μην παραλείπετε τα γεύματα σας.

7) Διακόψτε το κάπνισμα. Έτσι θα μειωθεί η επιθυμία για καφέ.
Επίσης εναλλακτικά ροφήματα που θα σας βοηθήσουν και θα ενισχύσουν την προσπάθεια σας είναι: το νερό (παγωμένο ή με λεμόνι) , ροφήματα βοτάνων, στιγμιαίο ρόφημα σοκολάτας, χυμοί φρούτων, χυμοί λαχανικών, καφές ντεκαφεϊνέ.