«Έρχεται καταστροφή χωρίς προηγούμενο στα χρηματιστήρια»!

«Έρχεται καταστροφή χωρίς προηγούμενο στα χρηματιστήρια»!
epa03464776 A view of a screen with a chart displaying the evolution of IBEX 35 index at Madrid's Stock Exchange Market, Spain, 09 November 2012. The Madrid's Stock Exchange Market index, IBEX 35, dropped 0,46 per cent down to 7,600 points at the opening of the trading day. EPA/CHEMA MOYA

Ο Albert Edwards της Société Générale προειδοποιεί ότι η πτώση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2008 για τους δείκτες της Wall Street. 

Συνεχίζονται οι «μαύρες» προβλέψεις από πολλούς αναλυτές για τη πορεία των χρηματιστηρίων και της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016. Η χθεσινή μέρα ήταν ακόμη μια άσχημη μέρα για τη Wall Street , καθώς οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες έκλεισαν με βαριές απώλειες εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών γύρω από το πετρέλαιο που έπληξε το επενδυτικό αίσθημα. Οι S&P και Dow Jones τερμάτισαν τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με την πτώση του πετρελαίου, η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Κίνα, η οικονομία της οποία αναμένεται να επιβραδυνθεί, την ώρα που τα χρηματιστήρια της βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Albert Edwards, τα τελευταία χρόνια προειδοποιεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα προβλέπει ότι η πτώση στην αγορά των μετοχών θα φτάσει το 75%, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα και από το «βίαιο» 62% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σε σημείωμα του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Edwards ανέφερε ότι από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, όπως η FED, η οποία ακολούθησε για χρόνια ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε προς τις αναδυόμενες αγορές που τώρα εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα.  «Η φούσκα στα εμπορεύματα και το επενδυτικό boom στις αναδυόμενες αγορές είναι όλα συνέπειες της πολιτικής της FED» αναφέρει ο αναλυτής.

Τώρα που η FED αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τα επιτόκια, η τεχνητή αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε δει από την τελευταία οικονομική κρίση θα αναιρεθεί.

«Η ψευδαίσθηση της ευημερίας θα καταρρεύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμη ο αναλυτής αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Κίνα «φούσκωσε» από χρήματα που δόθηκαν από τη Δύση και αν «σκάσει» θα επηρεάσει τον κλάδο παγκοσμίως.

Πάντως ο συγκεκριμένος αναλυτής έχει κάνει και άλλες «μαύρες» προβλέψεις, όπως το 2010, όταν προέβλεπε ότι ο δείκτης Standard and Poor’s θα φτάσει τις 450 μονάδες. Αν οι επενδυτές τον είχαν ακούσει θα έχαναν την μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τα τελευταία χρόνια που έφτασε στις 1.900 μονάδες.

Τώρα προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πέσει κατά 75% στις 550 μονάδες από το υψηλό των 2.100 μονάδων το καλοκαίρι.