Έρχεται ξεσκαρτάρισμα – «μαμούθ» για επιχειρηματικά χρέη 60 δισ. ευρώ

Έρχεται ξεσκαρτάρισμα – «μαμούθ» για επιχειρηματικά χρέη 60 δισ. ευρώ

Νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβει το ΥΠΟΙΚ το προσεχές φθινόπωρο.

Για ένα μεγάλο σχέδιο διαγραφής και ρύθμισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 60 δισ. ευρώ κάνει λόγο η εφημερίδα Ημερησία, η οποία παρουσίασε τις σχετικές κινήσεις που αναμένονται να έρθουν στη βουλή το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κεντρικοί άξονες των δράσεων θα είναι το «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες.

Όσον αφορά τις διαγραφές, αυτές προβλέπεται να εφαρμοστούν μόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες θα καταθέτουν σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

– Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

– Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας μίας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο.

– Ειδικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Η πολυπλοκότητα του «κουρέματος» των οφειλών θα επιλύεται από το υπό σύσταση πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων με τυποποιημένες διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέπουν σε σχετικά γρήγορους χρόνους (ανάλογα και με το ύψος των χρεών και την πολυπλοκότητα του δανεισμού) το «κούρεμα» των οφειλών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προβλέπεται το ανώτερο ύψος των χρεών μιας επιχείρησης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να μπουν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, τα βήματα που θα ακολουθούνται είναι τα ακόλουθα:

– Θα εκπονείται μελέτη βιωσιμότητας από ειδικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα επιλέγεται από το μητρώο.

– Η μελέτη θα υποβάλλεται στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από τους πιστωτές.

– Η επιτροπή θα αποφασίζει για το αν το σχέδιο είναι βιώσιμο ή όχι και θα συμφωνείται η διαγραφή οφειλών αλλά προφανώς και η επιχείρηση θα συνεισφέρει στην αναδιάρθρωση της. Πληροφορίες θέλουν ότι θα αναλαμβάνουν για παράδειγμα ένα μέρος της οφειλής να το αποπληρώνουν με συγκεκριμένους όρους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

– Αν αποφασίζεται ότι το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμο θα επικυρώνεται από τα ειρηνοδικεία και θα προχωρεί η επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης των οφειλών. Τα χρέη προς τους δημόσιους φορείς δεν θα διαγράφονται ως προς το ύψος του κεφαλαίου αλλά ως προς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Οι πηγές του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα είναι δομημένος με τέτοιο τρόπου όπου θα αποκλείονται όλοι οι κακοπληρωτές που δεν πληρώνουν τα χρέη τους κατ’ επιλογή.