Eurogroup χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα

Eurogroup χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα

Στουρνάρας και τρόικα θα ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων – «Γκάζια» από Σαμαρά σε υπουργούς για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup (16:00) αναμένεται να συμμετέχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης αλλά για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς πάντως να αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Παρ’ όλα αυτά στη συνεδρίαση θα διαφανεί το εάν οι εταίροι ενστερνίζονται τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων το 2014 και όχι οριζόντων παρεμβάσεων. Οι διαφορές κυβέρνησης και τρόικας για το ύψος και το είδος των μέτρων θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να μεταφέρει την ενόχληση της κυβέρνησης από τις εμπρηστικές παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Σύμμαχος της ελληνικής αποστολής είναι τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013, τα οποία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα και η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα επιστρέψουν την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει και για την συνεδρίαση του Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο.

O πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους οι ‘Έλληνες, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και για να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρώ, χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο πριν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, αυτό είναι που προέχει.

Στουρνάρας: «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»

Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της επιστροφής της τρόικα, φαίνεται ότι έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι απόλυτα συνεπής στα όσα έχει δεσμευτεί.

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου βρέθηκε στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ανεργία των νέων, έκανε ένα γύρο τηλεφωνημάτων, ζητώντας να κλείσουν άμεσα οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.