Ευρωφοβικός «εμφύλιος» προ της ευρωκάλπης

Ευρωφοβικός «εμφύλιος» προ της ευρωκάλπης

Ανοιχτός «πόλεμος» μεταξύ Λεπέν-Φάρατζ για τα «ηνία» του ευρωσκεπτικιστικού-ακροδεξιού «μετώπου».

Εάν τις λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του -μιας και στη χώρα μας έχουν παταγωδώς αποτύχει- σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: το βράδυ της 25ης Μαΐου τα δεξιά εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα θα καταλάβουν πάνω από 130 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, σε σύνολο 751!

Για τα «ηνία» δε αυτής της ανατροπής-εκτροπής διαγκωνίζονται σήμερα τα ευρωφοβικά κόμματα σε Γαλλία και Βρετανία. Το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν και το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ αντίστοιχα, αναμένεται να καταλάβουν τουλάχιστον από 20 έδρες το καθένα, εκτοπίζοντας μάλιστα τα εγχώρια κόμματα εξουσίας από την εκλογική πρωτοκαθεδρία.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν και κατά πόσο θα πετύχουν το πλέον παράδοξο: να ενώσουν δηλαδή τις δυνάμεις τους μαζί με τους όλους τους λοιπούς ανά την Ευρώπη ακροδεξιούς-εθνικιστές ομοϊδεάτες τους που θα εκλεγούν στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, σχηματίζοντας έτσι μία νέα, ενιαία και ισχυρή αντιευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, πολύ πιο πάνω από το όριο ελάχιστης συμμετοχής 25 ευρωβουλευτών, από τουλάχιστον επτά χώρες.

Η βασική αιτία δεν είναι τόσο κάποιες δομικές διαφορές στις -συγκεκαλυμμένες και μη- ακροδεξιές/ευρωφοβικές ατζέντες τους, μίας κι όλες περιστρέφονται λίγο πολύ γύρω από τους ίδιους άξονες. Κοινοί παρονομαστές τους είναι η ξενοφοβία, η κατηγορηματική απόρριψη του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η απέχθεια σε κάθε μορφής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Έτσι, οι διαχωριστικές τους γραμμές καθίστανται τεχνητά θολές, γύρω από τις «ταμπέλες». Επί του παρόντος, λοιπόν, χάσκει μεταξύ τους μία ανοιχτή κόντρα ιδεολογιών και προεκλογικής φρασεολογίας στο προσκήνιο, την ώρα που στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρώτης τάξεως «μαλλιοτράβηγμα» για το ποιος θα πάρει τελικά στα χέρια του τα αντιευρωπαϊκά «ηνία»…

Η Μαρίν Λεπέν -που έχει ήδη συγκροτήσει μία ισχυρή συμμαχία με το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του ισλαμοφοβικού Γκέερτ Βίλντερς- οραματίζεται τη συγκρότηση μιας νέας ακροδεξίας ομάδας με ομοϊδεατικά κόμματα από την Αυστρία (Κόμμα Ελευθερίας-FPÖ), την Ιταλία (Λέγκα του Βορρά), το Βέλγιο (Φλαμανδικό Συμφέρον-Vlaams Belang), τη Σλοβακία (Εθνικό Κόμμα-SNS) και τη Σουηδία (Σουηδοί Δημοκράτες-DS), αν και το τελευταίο διστάζει ακόμη να δεχθεί να καθίσει στα ίδια έδρανα με τους ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου…

Εφόσον τα σχέδια αυτά ευοδωθούν, θα πρόκειται ουσιαστικά για την πολιτική μετεξέλιξη και επέκταση της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία» (EAF), που συγκροτήθηκε το 2010 στη Μάλτα. Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους της -σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της Λεπέν- δεν θα υπάρχει θέση για νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, το ουγγρικό Jobbik και το βουλγαρικό Ατάκα.

Προφανής στόχος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς -πέραν φυσικά από το ότι, με τη συγκρότησή της θα έχει, όπως και κάθε άλλη πολιτική ομάδα, πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (έως και 3 εκατ. Ευρώ!), αλλά και αυξημένη παρεμβατικότητα μέσα από τη συμμετοχή σε επιτροπές και εκθέσεις- είναι να αναχθεί σε βασικό εκφραστή του ευρωσκεπτικισμού στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, εκτοπίζοντας έτσι την «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (EFD), της οποίας ηγείται ο Φάρατζ.

Φοβούμενος ένα μετεκλογικό «ξεδόντιασμα» της δικής του πολιτικής ομάδας, όπως φαίνεται να συμβαίνει ήδη με την ιταλική ξενοφοβική Λέγκα (κάτι που θα καθιστούσε «πύρρειο» τη διαφαινόμενη νίκη του στην ευρωκάλπη), ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής ηγέτης απορρίπτει πιο εμφατικά όσο ποτέ άλλοτε το ενδεχόμενο μίας ευρείας ευροφοβικής συνεργασίας.

Όχι τυχαία, τις τελευταίες ημέρες έχει εξαπολύσει μία λυσσαλέα επίθεση κατά του κόμματος της Λεπέν, κατηγορώντας ως «αντισημιτικό και γεμάτο προκαταλήψεις» το πολιτικό μήνυμα της νέας ακροδεξιάς ευρω-συμμαχίας.

Όμως, σε αυτή του την προσπάθεια, έχει αρχίσει να πυροβολεί τα ίδια του τα πόδια. Το αποτέλεσμα είναι ο Φάρατζ να έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε ένα μπαράζ ξενοφοβικών δημόσιων δηλώσεων και αυτοαναιρέσεων, προκαλώντας στο εσωτερικό της Βρετανίας μήνη…

Στο πλευρό του κατά της Λεπέν πάντως παραμένουν -προς ώρας- σταθερά οι ακροδεξιοί «Αληθινοί Φινλανδοί» και το «Λαϊκό Κόμμα της Δανίας». Τώρα, ο ηγέτης του UKIP προσπαθεί να δελεάσει το γερμανικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), που τάσσεται μεν κατά του ευρώ, όμως θεωρεί ότι οι θέσεις του UKIP βρίσκονται εντελώς στα άκρα.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει εν τω μεταξύ τι θα κάνουν οι -ουκ ολίγοι κατά πώς φαίνεται- ευρωβουλευτές που αναμένεται να αναδείξει το αντισυστημικό «Κίνημα των 5 Αστέρων» του ιταλού κωμικού Μπέπε Γκρίλο…

Διαβάστε ακόμη:

Η τελική πρόγνωση του PollWatch2014 για τις ευρωεκλογές

O «γρίφος» της ευρω-αποχής

Η διπρόσωπη Ευρώπη

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε τελικά;

Ο «άνθρωπος» της Μαρίν Λεπέν

H Bank of America φοβάται πολιτικό «ατύχημα» στην Ελλάδα