Οι «έξυπνες φάρμες» της Silicon Valley

Οι «έξυπνες φάρμες» της Silicon Valley

Drones, iPad και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία των αγροτών.

Ονομάζεται «Σύμπλεγμα Καινοτομίας Στάινμπεκ» και πήρε το όνομα του από τον συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, του οποίου πολλά μυθιστορήματα -όπως τα Άνθρωποι και Ποντίκια και Ανατολικά της Εδέμ– διαδραματίζονται στην πολύ εύφορη Κοιλάδα Salinas της Καλιφόρνια.

Πρόκειται για μια σύμπραξη κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας και αγροτικής βιομηχανίας, πανεπιστημίων και επενδυτών, με στόχο την προώθηση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας στις καλλιέργειες.

Η Κοιλάδα Salinas, που είναι η έδρα αγροτικών επιχειρήσεων αξίας 8 δισ. δολαρίων, παράγει φρούτα και λαχανικά επί εννέα μήνες τον χρόνο και προμηθεύει όλη την χώρα με μαρούλια, φράουλες, μπρόκολο και άλλα φρέσκα προϊόντα.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η κοιλάδα είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμαστούν νέες αγροτικές τεχνολογίες που θα έχουν στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και των κερδών στον τομέα των φρέσκων τροφίμων.

Με τον πληθυσμό της Γης να υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ποιοτικά τρόφιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας, η παραγωγή πρέπει να διπλασιαστεί.

Διαβάστε ακόμη: Πεντάγωνο καλεί Silicon Valley

Οι αγρότες έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν αισθητήρες εδάφους που βοηθούν στον έλεγχο του επιπέδου υγρασίας, μέσω των iPad, από απόσταση 800 χιλιομέτρων. Διάφορες άλλες συσκευές «παρακολουθούν» τα λαχανικά από το χωράφι μέχρι το ράφι του οπωροπωλείου, για να εντοπίζονται πιθανές πηγές μόλυνσης, ενώ υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων, ή την παρακολούθηση της πορείας της σοδειάς.

Μεγάλες φάρμες στις μεσοδυτικές πολιτείες χρησιμοποιούν ήδη μερικές από αυτές τις τεχνολογίες για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, αλλά οι αγρότες της Κοιλάδας Salinas τις προσαρμόζουν για φρέσκα προϊόντα.

Η Ομάδα Στάινμπεκ ελπίζει ότι από τη συνεργασία θα προκύψουν και νέες καινοτομίες, ενώ θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον αγροτικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε πρώτη φάση 5 εκατ. δολάρια, με τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος  να έχουν ήδη διαθέσει 20 εκατομμύρια.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στο να ευθυγραμμίσει τα ενδιαφέροντα των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η IBM ή η Cisco, με τους μεγάλους αγροτικούς ομίλους, ώστε να προχωρήσει η έρευνα και η δοκιμή καινοτόμων εφαρμογών, πριν εμπλακούν επενδυτές.

Τα κεφάλαια της Silicon Valley παραδοσιακά κρατούσαν αποστάσεις από την αγροτική τεχνολογία, προτιμώντας τα υψηλά κέρδη που προσφέρει το διαδίκτυο και οι επιχειρήσεις software, ενώ και οι αγρότες απέφευγαν συστηματικά, μέχρι τώρα, τις σχέσεις με επενδυτές, που θα μπορούσαν να μειώσουν το μερίδιο τους στα κέρδη. Κάτι, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει…

Διαβάστε ακόμη: Χειρούργος από το μέλλον