Οι «έξυπνες πόλεις» του µέλλοντος είναι ήδη εδώ

Οι «έξυπνες πόλεις» του µέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το µεγάλο στοίχηµα των επιχειρήσεων.

Το 70% του παγκόσµιου πληθυσµού θα ζει σε «έξυπνες πόλεις» µέχρι το 2050, σύµφωνα µε τον OHE. Σήµερα, πόλεις του κόσµου παίρνουν «έξυπνες πρωτοβουλίες» που υπόσχονται να βελτιώσουν τις δηµόσιες υπηρεσίες και να ενισχύσουν την επιχειρηµατικότητα µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην κορυφή του βάθρου µε τις πόλεις που προσεγγίζουν αυτόν τον στόχο βρίσκονται το Τόκιο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει έκθεση του Πανεπιστηµίου IESE. Οι πόλεις του µέλλοντος αποτελούν επίσης µεγάλο στοίχηµα επιχειρηµατιών και κολοσσών της τεχνολογίας: Η Alphabet επέλεξε το Τορόντο του Καναδά ως την «έξυπνη πόλη» που οραµατίζεται για πρότυπο διαβίωσης στον αστικό ιστό του 21ου αιώνα. Σχέδια για την µετεξέλιξη µιας πόλης σε ζωντανό οργανισµό παρουσίασε και η Huawei, µέσω του συστήµατος Intelligent Operation Center, προσφέροντας ολοκληρωµένη τεχνική υποστήριξη και αποτελεσµατικότερη παροχή υπηρεσιών στη «νέα πόλη». Επίσης, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, θέλοντας να µετατρέψει την Αριζόνα σε τόπο καινοτοµίας, θα επενδύσει 80 εκατ. δολάρια γι’ αυτόν τον σκοπό.

Και µπορεί να απαιτούνται αρκετά χρήµατα για τη µετάβαση σε «έξυπνες πόλεις», ωστόσο τα οφέλη υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν το κόστος. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ,  Mohammed bin Rashid Al Maktoum, «το µέλλον ανήκει σε όσους µπορούν να το φανταστούν, να το σχεδιάσουν και να το υλοποιήσουν».