Fed: Ρίχνει στα 75 δισ. δολάρια το μήνα το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ

Fed: Ρίχνει στα 75 δισ. δολάρια το μήνα το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ
Photo: REUTERS

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει ελαφρά την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FMOC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα βασικά της επιτόκια και να μειώσει ελαφρά την νομισματική υποστήριξη που παρέχει στην αμερικανική οικονομία. Η Fed θα μειώσει από τον Ιανουάριο τον όγκο της μηνιαίας ρευστότητας που διοχετεύει στην οικονομία των ΗΠΑ στα 75 δισεκ. δολάρια (από 85 δισεκ. δολάρια σήμερα) το μήνα.

Όπως ανακοίνωσε μπορεί να συνεχίσει μια μείωση του ρυθμού των αγορών στοιχείων ενεργητικού στις οποίες προβαίνει κατά την διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων «αν η αγορά εργασίας βελτιωθεί και ο πληθωρισμός επανακάμψει προς τον στόχο του 2%», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: Η σίγουρη και αισιόδοξη κυρία της Fed

Εξάλλου η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2014 και ελαφρώς προς τα κάτω αυτήν για την ανεργία.

Το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί από 2,8% ως 3,2% το ερχόμενο έτος, δηλαδή περισσότερο από την αύξηση από 2,9% ως 3,1% που προέβλεπε η Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FMOC).

Η Fed φάνηκε επίσης αισιόδοξη και όσον αφορά την απασχόληση, αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ποσοστό της ανεργίας το 2014, από 6,3% ως 6,6% έναντι του 6,4% ως 6,8% που προέβλεπε μέχρι τώρα.

* στη φωτογραφία η νέα επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν.