Fortune Dinner: Η επόμενη μέρα για τον ελληνικό Τουρισμό

Fortune Dinner: Η επόμενη μέρα για τον ελληνικό Τουρισμό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του περιοδικού Fortune με θέμα τις προκλήσεις στον χώρο του τουρισμού.

Ο Τουρισμός, το πιο δυνατό όπλο στη «φαρέτρα» της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Fortune, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τεύχους, στο οποίο φιλοξενείται μεγάλο αφιέρωμα στον τουριστικό κλάδο. Σε κλειστό δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο Athens Plaza, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του τουρισμού, επιχειρηματίες και θεσμικοί, είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν από κοντά τις απόψεις ανθρώπων που καθορίζουν με τις αποφάσεις και την πολιτική που ασκούν, την πορεία του τουριστικού κλάδου που παραδοσιακά φέρνει μεγάλα έσοδα στη χώρα. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των παθογενειών καθώς και η ανάδειξη των στοιχείων που θα μπορέσουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και να φέρουν μεγαλύτερα έσοδα, δώδεκα μήνες το χρόνο.

Την εκδήλωση άνοιξε η brand manager του Fortune, Αναστασία Παρετζόγλου που αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του Fortune και των Dinners που διοργανώνονται με την έκδοση κάθε νέου τεύχους: «Στόχος του Fortune, είναι να φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις ιδέες, τις ευκαιρίες και τις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Στo Fortune αναγνωρίζουμε πως η ελπίδα, οι εστίες ανάκαμψης, το καινούργιο αγωνίζονται να γεννηθούν στην Ελλάδα. Εκεί εστιάζουμε και δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «Τα Fortune Dinners είναι μια ιδέα που εγκαινιάσαμε με επιτυχία το 2015, για να βρισκόμαστε από κοντά και να ανταλλάσσουμε ιδέες και προβληματισμούς με επιλεγμένους κάθε φορά πρωταγωνιστές από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Με τους ανθρώπους, δηλαδή, πίσω από τις εταιρείες, που αποτελούν τη θετική πλευρά της παραγωγικότητας στην Ελλάδα».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά δίνοντας έμφαση στα θετικά νούμερα που εμφάνισε η χώρα, μας τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και σε επίπεδο εσόδων το 2015. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία πως η τρέχουσα χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη από την προηγούμενη, δεδομένου ότι το Υπουργείο Τουρισμού «άνοιξε» καινούριες αγορές και «ξεκλείδωσε» επενδύσεις. «Η πολιτική που ακολουθείται φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Στηρίξαμε τον τουρισμό που αποτελεί ένα ευαίσθητο προϊόν και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις Περιφέρειες. Στηρίζουμε τις επενδύσεις και ανοίγουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα που μέχρι πρότινος δεν ήταν τόσο δημοφιλείς. Τα μηνύματα από την κρουαζιέρα είναι θετικά, ενώ έχουμε λάβει πάνω από 100 καινούρια αιτήματα για αδειοδοτήσεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Η κυρία Κουντουρά επισήμανε επίσης πώς ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η «λάθος» εικόνα της Ελλάδας, όπως προβάλλεται στο εξωτερικό, με αφορμή τις εικόνες από Ειδομένη και Πειραιά, κάνοντας αρκετούς να πιστεύουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι η «χώρα μας είναι παντού γεμάτη με πρόσφυγες». Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με δημοσιογράφους μεγάλων ξένων δικτύων, ώστε να μεταφερθεί η σωστή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Για τη νέα ταυτότητα του ΕΟΤ και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Οργανισμός σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Όπως επεσήμανε ο κύριος Τρυφωνόπουλος, το Υπουργείο Τουρισμού είναι εκείνο που διαμορφώνει τη στρατηγική για την καλύτερη προβολή της χώρας στο εξωτερικό, με τον ΕΟΤ να αποτελεί το εκτελεστικό όργανο που θα φέρει τα τελικά αποτελέσματα. «Η παγκόσμια προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι τέτοια που μας κάνει να πιστεύουμε πως και το 2016 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά. Ο ΕΟΤ είναι μια καλοστημένη επιχειρησιακή μονάδα που κατάφερε να αναχαιτίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε διοργανώσει πολλά fam trips για ξένους δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, ενώ ανοίξαμε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκείνη του Ιράν».

IMG_2546

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερη χρονιά που θα επηρεαστεί σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες. Αναφερόμενος στο προσφυγικό και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, ο κύριος Ρέτσος υπογράμμισε πως δεν έχει κλείσει ο κύκλος βίας που έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία και τη συνείδηση του ταξιδιώτη. «Προσφυγικό και Τρομοκρατία καθυστερούν τις κρατήσεις. Μιλάμε για βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση. Δεν εξελίσσεται καλά η διαχείριση του προβλήματος. Παράλληλα, τα νέα τέλη και οι αυξήσεις ΦΠΑ θα προκαλέσουν κατάρρευση και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας». Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ έθιξε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του sharing economy, τη δραστηριοποίηση δηλαδή εταιρειών ενοικίασης σπιτιών όπως η AirBnB, μια αγορά που, όπως είπε, «λειτουργεί παρανόμως νόμιμα» προκαλώντας ζημιά σε ξενοδόχους και στρεβλή εικόνα για τις κρατήσεις. Πρόσθεσε δε πως εντός 15 ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η κοινή πρόταση των Υπουργείων Οικονομίας και Τουρισμού για το πώς θα κινηθούν επί του θέματος.

Για «ψηφιακό αναλφαβητισμό» των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού έκανε λόγο η Χαρά Γεωργιάδου, Country Developer Mediterannean Countries της Trivago . Η νέα τάση που αναδύεται στην τουριστική αγορά και επιτάσσει καλή γνώση της χρήσης ηλεκτρονικών εργαλείων, δυσκολεύει τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πιο αυτόνομους και απαιτητικούς πελάτες, οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερη πληροφόρηση. «Σήμερα ένας στους τρεις κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν κλείσει ένα ταξίδι. Η αλήθεια είναι πως από την κρίση και μετά, έγινε μια προσπάθεια αξιοποίησης του διαδικτύου λόγω ανάγκης. Πριν οι ξενοδόχοι δεν είχαν καν on line παρουσία. Σίγουρα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά για να βελτιωθεί η κατάσταση».

«Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls τρέχαμε για να ξεμπλοκάρουμε τα χρήματα των αεροπορικών εταιρειών. Στην Κύπρο αντιμετωπίστηκε με σκληρότητα η κατάσταση από την ΙΑΤΑ , ενώ στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μια πιο ευέλικτη πολιτική, ώστε να μην “σκάσουν κανόνια”». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών, Ντίνος Φρατζεσκάκης την εικόνα που κατέγραψε ο κλάδος των αερομεταφορών στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2015. Ο ίδιος διευκρίνισε πως μπορεί η αγορά να λειτουργεί ομαλά και οι εταιρείες να πήραν τα χρήματά τους πίσω, ωστόσο πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Singapore και η Korean Airlines, αποφάσισαν πως δεν θα πετάξουν φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, ενώ τρεις αμερικάνικες αεροπορικές θα εκτελέσουν πτήσεις μόνο το καλοκαίρι. «Ο κλάδος των αεροπορικών είναι πολύ ευαίσθητος. Η Αθήνα χρειάζεται απευθείας σύνδεση 12 μήνες το χρόνο και όχι περιστασιακά. Επιπρόσθετα, η αβεβαιότητα με το αεροδρόμιο των Αθηνών για ανανέωση άδειας πρέπει να λήξει και να προχωρήσει το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων».

1/13
ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Δ.Σ του FedHATTA.
ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών, Ντίνος Φρατζεσκάκης.
η Χαρά Γεωργιάδου, Country Developer Mediterannean Countries της Trivago.
Ο γ.γ του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.
Ο δημοσιογράφος - συντονιστής της εκδήλωσης Παναγιώτης Δ. Υφαντής.
Ο Partner στις UNITYFOUR CONSULTING και ARK ANALYTICS SOLUTIONS, Πάνος Μιχαλόπουλος.
Η Brand Manager του Fotrtune Αναστασία Παρετζόγλου καλωσορίζει τους καλεσμένους.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην παρέμβασή της.
Από αριστερά: O πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος, η Brand Manager του Fortune Αναστασία Παρετζόγλου και ο Διευθυντής του "Κ" της Καθημερινής Δημήτρης Ριγόπουλος.
Ο Editor in Chief του Fortune Τάσος Ζάχος και ο Ειδικός συνεργάτης του Fortune Πάνος Μιχαλόπουλος.

Την αποχώρηση εταιρειών κρουαζιέρας του εξωτερικού από την ελληνική αγορά επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Δ.Σ του FedHATTA, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες εταιρείες πλέον δεν προγραμματίζουν μεγάλης διάρκειας επισκέψεις. «Δυστυχώς προκύπτουν διαρκώς αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Αρκεί να σας αναφέρω πως για πρώτη φορά στα χρονικά, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν τύπωσαν μπροσούρες, ενώ μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει προβεί σε ακυρώσεις στις προσεγγίσεις». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Παλιούρα, τόσο ο Πειραιάς όσο και η Μύκονος αναμένεται να ευνοηθούν φέτος από τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, κάτι το οποίο, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο οι αρμόδιοι φορείς.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Δ. Υφαντής και ο ειδικός συνεργάτης του Fortune Πάνος Μιχαλόπουλος. 

Το Fortune Dinner πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του NJV Athens Plaza και της εταιρείας Άμβυξ.
Το Fortune Dinner πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του NJV Athens Plaza και της εταιρείας Άμβυξ.