«Φρένο» από Ντάισελμπλουμ για γρήγορη συμφωνία: Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα

«Φρένο» από Ντάισελμπλουμ για γρήγορη συμφωνία: Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα
epa05752388 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 26 January 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Τι ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup για φορολογικό και συντάξεις – Πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, τι λένε οι διεθνείς οίκοι. 

Πολύ δουλειά μένει ακόμη. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ecofin, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες για μια πολύ γρήγορη συμφωνία.

Προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο του Ecofin ανέφερε ότι «όπως είπα χθες, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά σε φορολογικό σύστημα, εργασιακό και συνταξιοδοτικό. Πρόκειται για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστούν πολλή τεχνική δουλειά. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπάρχει επιτακτικότατα, δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά όσο τα πράγματα βρίσκονται σε τροχιά η εμπιστοσύνη είναι σημαντική».

Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, είπε: «Εναπόκειται στους θεσμούς το πότε θα επιστρέψουν. Υποθέτω τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει βέβαια πάντα και να προετοιμαστούν, αλλά θα επιστρέψουν».

Σε διευκρινιστική ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν η επιστροφή θα είναι εντός της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε «Με ρωτάτε κάτι που δεν γνωρίζω. Δεν είμαι το αφεντικό τους».

Τέλος, ερωτηθείς για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, απάντησε: «Αρχικά, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση πώς επιθυμεί να επανεπενδύσει τον δημοσιονομικό χώρο, πως θέλει να τον χρησιμοποιήσει. Θα μιλήσω με τους θεσμούς για αυτό και θα επανέλθω με μια μορφή επενδυτικού πακέτου, ενός θετικού πακέτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά δεν αποφασίζω εγώ πως πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα».

Αυτά είναι τα αντίμετρα που θα προτείνει η κυβέρνηση

Πώς σχολιάζουν τη συμφωνία διεθνείς οίκοι και επενδυτές

Η είδηση της επιστροφής των πιστωτών στην Ελλάδα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκάλεσε απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, όμως δεν είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει συμφωνία για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, σχολιάζει η Capital Economics.

Οι θεσμοί, αναφέρει, προφανώς βρήκαν αρκετό κοινό έδαφος με την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup, για να προγραμματίσουν επιστροφή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα περιλαμβάνεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που δύσκολα θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, αν πράγματι δεν υπάρξει επιπλέον λιτότητα, δεν είναι σαφές αν το ΔΝΤ θα πειστεί ότι έχουν γίνει αρκετά ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη αποπληρωμή που πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, η οποία δεν θα είναι εφικτή χωρίς οικονομική στήριξη, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν τον Ιούλιο.

Ως τον Ιούνιο θα «τραβήξουν» οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και πιστωτών, αναφέρει η Citi σε έκθεσή της μετά το χθεσινό Eurogroup. Όπως τονίζει ο οίκος, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν αναμένεται πολιτική συμφωνία πριν από τον Ιούνιο. «Όπως συνήθως, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επόμενη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο», καταλήγει ο οίκος.

ΔΝΤ: Πρόοδος για την Ελλάδα, θέλουμε να βοηθήσουμε
Ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα και ότι το Ταμείο θα επιθυμούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Έχει γίνει κάποια πρόοδος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε.