«Φρένο» Βενιζέλου στα σχέδια Σαμαρά για αλλαγές στο Σύνταγμα

«Φρένο» Βενιζέλου στα σχέδια Σαμαρά για αλλαγές στο Σύνταγμα

Για ανάγκη συνθηκών που θα επιτρέπουν τέτοιες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Του Γιάννη Πιτταρά

Με μια …μεταμεσονύκτια ανακοίνωση που έφτανε στα δημοσιογραφικά γραφεία στη …μια τα ξημερώματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπαιρνε σαφείς αποστάσεις από την προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει τον φάκελο της Συνταγματικής Αναθεώρησης βάζοντας στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για κίνηση προεκλογικών εντυπώσεων.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μετά και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συνεννόηση μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου για πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος, ξεκαθάριζαν ότι πέραν τις προγραμματικής συμφωνίας των δυο κομμάτων, «ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων», σημειώνοντας μάλιστα ότι η χρονική στιγμή για μια τέτοια συζήτηση δεν είναι ευνοϊκή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Στη παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπαν την οποία σχετική συζήτηση ή πρωτοβουλία για μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις και σίγουρα για μετά τις 25 Μαΐου, εάν και εφόσον διαμορφωθούν «συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη».

Πηγή: news247.gr