FT: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ε.Ε. για απόκλιση της υπόσχεσης άρσης δασμών

FT: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ε.Ε. για απόκλιση της υπόσχεσης άρσης δασμών

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το διατλαντικό εμπόριο μέσω ποσοστώσεων ενόχλησε την αμερικανική πλευρά.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ε.Ε. ότι αποκλίνει από την υπόσχεσή της να άρει όλους τους δασμούς που επιβάλλονται στο διατλαντικό εμπόριο προϊόντων, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πέρυσι την πρωτοβουλία μίας διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέσης, που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη περιφερειακή εμπορική συμφωνία, καθώς θα αφορούσε οικονομίες που αποτελούν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας. Και οι δύο πλευρές είχαν υποσχεθεί να άρουν όλους τους δασμούς στο διατλαντικό εμπόριο.

Στις συζητήσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι σχεδιάζουν να επιτρέψουν τις εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος, χοιρινού κρέατος και κοτόπουλων από τις ΗΠΑ με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Διαβάστε ακόμη: Ε.Ε. προς ΗΠΑ: Stop στις παρακολουθήσεις για να «τα βρούμε»

Η κίνηση αυτή ενόχλησε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, που αντιμετωπίζουν ισχυρά αγροτικά λόμπι στη χώρα τους και το Κογκρέσο που εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό όσον αφορά την αξία των εμπορικών συμφωνιών. Η κίνηση ακολούθησε μία συντονισμένη προσπάθεια του Επιτρόπου της Ε.Ε. για το εμπόριο, του κ. Κάρελ ντε Χουχτ, να χαρακτηρίσει την αρχική προσφορά των ΗΠΑ για την κατάργηση των δασμών λιγότερο φιλόδοξη από την προσφορά της Ευρώπης, αναφέρει η εφημερίδα.

Η αρχική προσφορά της Ε.Ε. προέβλεπε την εξάλειψη των δασμών στο 96% του διατλαντικού εμπορίου, ενώ οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα τους καταργήσουν για το 88% των προϊόντων. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν, όμως, ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην κατάργηση όλων των δασμών. «Το ερώτημα που τους θέτουμε είναι, εάν στηρίζουν τον συμφωνημένο στόχο μας για πλήρη εξάλειψη των δασμών», δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ