FT: Τελικά έλαβε η Ελλάδα υπόσχεση για τα έντοκα;

FT: Τελικά έλαβε η Ελλάδα υπόσχεση για τα έντοκα;

«Ο Ντάισελμπλουμ διέψευσε τον Τσίπρα», σημειώνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Στο αν υπήρξε ή όχι προφορική διαβεβαίωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του ορίου για τα έντοκα εξετάζει δημοσίευμα των Financial Times. «Ο κύριος Τσίπρας ισχυρίστηκε πως στο πλαίσιο της κρίσιμης συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση της ελληνικής διάσωσης ως τον Ιούνιο έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Αθήνα να πουλήσει περισσότερα έντοκα», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Αυτή ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις του κ. Τσίπρα από τότε που η ΕΚΤ είπε στις ελληνικές τράπεζες πως δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν περισσότερα έντοκα της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια στιγμή που είναι ο μόνος αγοραστής. Η αύξηση του ορίου θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην πίεση να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις – καθώς θα έφερνε μερικά δισεκατομμύρια μέσω της πώλησης εντόκων στις τράπεζες – και δεν θα υπήρχαν ερωτήματα για το αν η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ όσο και για μισθούς και συντάξεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία».

Παράλληλα, το δημοσίευμα των Financial Times υπογραμμίζει: «Η ΕΚΤ, η οποία έχει επίσης εποπτικά καθήκοντα για όλες τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, έχει αρνηθεί και κρατάει στενά τα λουριά στις ελληνικές τράπεζες ακριβώς για αυτόν τον λόγο: φοβάται πως θα συσσωρεύσουν έντοκα, ένα μη ρευστοποιήσιμο στοιχείο ενεργητικού, υπονομεύοντας την οικονομική τους θέση.

Κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το όριο επέτρεψε στην Αθήνα να εκδώσει μόλις 9 δισ. ευρώ έντοκα – όσα είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις 18 Φεβρουαρίου, όταν επιβλήθηκε το όριο από την ΕΚΤ – αντί για τα 15 δισ. ευρώ που επιτρέπονταν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτά τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ θα ήταν πολύ χρήσιμα αυτήν την στιγμή».

Και καταλήγει: «Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι παράλληλα και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ρωτήθηκε για την κατηγορία αυτήν κατά την διάρκεια συνέντευξης στην ολλανδική τηλεόραση. Ο ίδιος είπε πως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης έκαναν μια λανθασμένη υπόθεση και πως δεν δόθηκε καμία ρητή υπόσχεση από την ΕΚΤ, η οποία προφυλάσσει πολύ προσεκτικά την ανεξαρτησία της».