Game Over για τον Μπερλουσκόνι

Game Over για τον Μπερλουσκόνι
Photo: REUTERS

Νέα αβεβαιη εποχή ξημερώνει για την ιταλική πολιτική σκηνή, μετά την απόφαση της Γερουσίας να αποπέμψει τον «Καβαλιέρε» από το Κοινοβούλιο.

Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν σίγουρα το πιο βαρύ πλήγμα στην πολυετή πολιτική του καριέρα. Ο άνθρωπος, που έχει χρηματίσει τρεις φορές πρωθυπουργός και κυριαρχεί επί δυο δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, φεύγει ατιμασμένος, μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη, που του απαγορεύει να κατέχει δημόσιο αξίωμα επί δύο χρόνια.

Ο ίδιος δεν παρέστη στη ψηφοφορία, αλλά, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το κτίριο της Γερουσίας, έξω από το σπίτι του στο κέντρο της Ρώμης, ντυμμένος στα μαύρα -όπως οι πιστοί σε αυτόν βουλευτές και γερουσιαστές- χαρακτήρισε μιλώντας σε οπαδούς του, τη σημερινή ημέρα «πικρή ημέρα πένθους για την δημοκρατία». Συνέκρινε τους δικαστές που τον καταδίκασαν, με την τρομοκρατική οργάνωση Ερυθρές Ταξιαρχίες και διακήρυξε ότι στόχος τους ήταν με την εξόντωση του να ανοίξουν τον δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές. «Δεν πρόκειται να αποσυρθώ σε μοναστήρι», είπε στους οπαδούς του, «θα μείνουμε εδώ!».

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας -γράφουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- μπήκε στο αεροπλάνο του για το Μιλάνο, για να συναντηθεί με τα μέλη της οικογένειάς του, ματαιώνοντας την προγραμματισμένη εμφάνιση του σε talk show, «για χάρη των παιδιών του».

Χωρίς τη βουλευτική του ασυλία, ο Μπερλουσκόνι, είναι πλέον πολύ πιο ευάλωτος στις άλλες ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που ακολουθούν με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, πολιτικής δωροδοκίας και πληρωμή ανήλικου με αντάλλαγμα το σεξ. Επιπλέον, δεν μπορεί να απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, αφού δεν διαθέτει αρκετή κοινοβουλευτική δύναμη, μετά την άρνηση 30 «αντιφρονούντων» να τον ακολουθήσουν στην επανίδρυση του «Φόρτσα Ιτάλια».

Διαβάστε ακόμη: Η απόπειρα αναγέννησης του Μπερλουσκόνι και οι «προδότες»

Στην προσπάθειά του να ματαιώσει τη ψηφοφορία -μεταξύ άλλων ισχυριζόμενος ότι έχει νέα αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητά του- ο Μπερλουσκόνι είχε απέναντι του και «φίλους», όπως το κίνημα του πρώην υπαρχηγού του Αλφάνο και τους εχθρούς, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Λέτα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Όπως ο Γκρίλο, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του, αλλά παρεμβαίνει με δημόσιες εμφανίσεις και μέσω του δημοφιλούς του blog, έτσι και ο Μπερλουσκόνι είναι βέβαιο ότι θα συντονίσει από τα μετόπισθεν επιθέσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ενόψει και των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Η πολιτική μάχη για την τύχη του ήδη έχει βάλει φρένο σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια μεταρρύθμισης της οικονομίας, που παραμένει για περισσότερα από δυο χρόνια σε ύφεση, εκτοξεύοντας την ανεργία των νέων πάνω από το 40%. Η διάσπαση της κεντροδεξιάς μπορεί να απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο  για τον πρωθυπουργό Λέτα -που έχει κερδίσει δυο ψήφους εμπιστοσύνης μετά την καταδίκη του Μπερλουσκόνι- αλλά η πιθανότητα παράτασης των δικαστικών μαχών και των ερευνών που «κρέμονται πάνω από το κεφάλι» του «Καβαλιέρε» είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν την οργή των οπαδών του και αναταραχή στους δρόμους.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η κόρη του Μαρίνα -που πολλοί θεωρούν διάδοχό του- είναι ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η οικογένεια. «Αυτή η χώρα και αυτή η δημοκρατία θα πρέπει να ντρέπεται για όλα όσα πέρασε ο πατέρας μου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το πολιτικό κατεστημένο θα μετανιώσει που παραδόθηκε στο δικαστικό σώμα, το οποίο σκοπεύει να καταστρέψει όποιον προσπαθεί να περιορίσει τις εξουσίες του. Η Ιταλία δεν αξίζει να βλέπει έναν άνθρωπο τον οποίο ψήφισαν εκατομμύρια, να εξοβελίζεται από έναν θεσμό της Δημοκρατίας, με βάση  μια παράλογη καταδίκη, χωρίς αποδείξεις, η οποία σκοντάφτει στις συνταγματικές αρχές και τις ελάχιστες προυποθέσεις της πολιτισμένης συμπεριφοράς».

Διαβάστε ακόμη: Ο Σίλβιο δεν είναι πλέον «Καβαλιέρε»