Η «σκληρή» Μαρίνα Μπερλουσκόνι στο τιμόνι της ιταλικής κεντροδεξιάς;

Η «σκληρή» Μαρίνα Μπερλουσκόνι στο τιμόνι της ιταλικής κεντροδεξιάς;

Με το άστρο του Μπερλουσκόνι να δύει μετά την πρόσφατη καταδίκη του, εντείνεται η φημολογία ότι θα τον διαδεχτεί η κόρη του.

 

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι λέει και ξαναλέει ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή, παρά την πρόσφατη του καταδίκη για φορολογική απάτη. Όμως δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτή η απόφαση και άλλες που μπορεί να ακολουθήσουν για εκκρεμείς υποθέσεις έχουν θολώσει την λάμψη του άλλοτε πανίσχυρου «Καβαλιέρε».

Έτσι το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται οι φήμες που θέλουν την μεγαλύτερη του κόρη, Μαρίνα Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της αυτοκρατορίας της Fininvest, αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να τον διαδέχεται στο τιμόνι της ιταλικής κεντροδεξιάς.

Μετά την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα , ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει τον κατ΄οίκον περιορισμό για ένα χρόνο ή την προσφορά κοινωνικής εργασίας που θα θέσουν σε δοκιμασία ακόμη και τη δεινότητα με την οποία φέρει εις πέρας τις προεκλογικές του εκστρατείες. Είναι επίσης πιθανόν ο Μπερλουσκόνι να αποπεμφθεί από τη Γερουσία το φθινόπωρο και να χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Το κλίμα αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η Μαρίνα, η οποία κλείνει τα 47 της χρόνια το Σάββατο, θα τεθεί επικεφαλής του PDL παρά τη δεδηλωμένη της διστακτικότητα να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσει να ασκεί μεγάλη επιρροή ως ιδρυτής του κόμματος, αλλά η κόρη του θα αναλάβει έναν περισσότερο δημόσιο ρόλο και θα ασχολείται με την προεκλογική εκστρατεία. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της το σαββατοκύριακο, η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι Ιl Giornale έγραψε: «Καθημερινώς της ζητούν να ασχοληθεί με την πολιτική. Εκείνη απαντάει όχι. Ίσως το κάνει επειδή γνωρίζει να επιλέγει την κατάλληλη στιγμή».

Οι δικαστικές κι άλλες περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου
Η Μαρίνα είναι επικεφαλής της Fininvest, της εταιρείας που διαχειρίζεται την εταιρεία ΜΜΕ Mediaset, τον εκδοτικό οίκο Mondadori και την ποδοσφαιρική ομάδα Milan, ενώ έχει μεγάλο ποσοστό και στην εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας Mediolanum.

Μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος ενός πρώην κλασικού χορευτή στη La Scala, η Μαρίνα έγινε αντιπρόεδρος της Fininvest το 1996 και ανήλθε στην κορυφή της το 2005. Υπό τη διοίκησή της, οι δύο σημαντικότερες εταιρείες της οικογένειας, οι Mediaset και Mondadori, πέρασαν δύσκολες μέρες. Και οι δύο προσπαθούν σκληρά να αντεπεξέλθουν στις τεχνολογικές αλλαγές που απειλούν τη βιομηχανία των ΜΜΕ και στο πλήγμα που υπέστησαν από την ύφεση που αποδυνάμωσε τη διαφημιστική αγορά.

Οι συνεργάτες της την περιγράφουν ως σκληρή και απαιτητική εργοδότη. Ο Φεντέλε Κονφαλονιέρι, επί σειρά ετών φίλος του πατέρα της και πρόεδρος της Mediaset, χαρακτήρισε κάποτε «κομπρεσέρ» τον σκληρό τρόπο με τον οποίο διοικεί η Μαρίνα.

Ωστόσο, ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, περιλαμβανομένου του Ρενάτο Μπρουνέτα, του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Popolo della Liberta), εμφανίζονται αντίθετα προς την ιδέα της οικογενειοκρατίας στην ιταλική πολιτική.

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι επέβαλε την κόρη του στον επιχειρηματικό κόσμο όταν εκείνη ήταν ακόμη εικοσάρα. «Ο Σίλβιο την έβαλε να εργάζεται όταν ήταν ακόμη λίγο μεγαλύτερη από παιδί», γράφει ο Βιτόριο Τζοβανέλι, πρώην διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου του Μπερλουσκόνι Retequattro στο βιβλίο του με τίτλο «Οι φυλές της TV» που εκδόθηκε το 2003. Στο ίδιο βιβλίο γράφει ότι ο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε να παίρνει την Μαρίνα στις συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες το 1985. «Εκείνη παρακολουθούσε και κρατούσε σημειώσεις ασταμάτητα επί ώρες», σημειώνει.

Παρότι έχει επανειλημμένως αποστασιοποιηθεί από την ιδέα, το όνομα της Μαρίνας ακούγεται συχνά ως διαδόχου του πατέρα της στο κόμμα από τον Νοέμβριο του 2011, όταν η Ιταλία βρέθηκε αντιμέτωπη με την χρηματοπιστωτική κρίση. «Ούτε καν έχω σκεφτεί να ασχοληθώ με την πολιτική, δεν είναι ο ρόλος μου», δήλωσε η Μαρίνα Μπερλουσκόνι σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της το 2011. Μόλις ένα μήνα πριν από την καταδίκη του πατέρα της, η Fininvest ανακοίνωσε ότι είναι«αβάσιμες» οι πληροφορίες περί διαδοχής.

Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι ενώ δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, η Μαρίνα θα γινόταν αποδεκτή από τους υποστηρικτές του πατέρα της και θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την εικόνα της επιτυχημένης επιχειρηματία. Βέβαια «θα αποδειχτεί δύσκολο να μιμηθεί το πολιτικό χάρισμα του πατέρα της και το ταλέντο της επικοινωνίας που διαθέτει», σχολιάζει το Reuters.