Generation Y: Τεχνολογίες αιχμής σε πολυεθνικούς κολοσσούς

Generation Y: Τεχνολογίες αιχμής σε πολυεθνικούς κολοσσούς

Ο Αναστάσιος Σπανίδης μιλά για την είσοδο στις νέες αγορές, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την υπογραφή συμφωνιών στρατηγικής σημασίας.

 

Τα εκατοντάδες επιτυχημένα projects που φέρουν, τα τελευταία 18 χρόνια, την υπογραφή της Generation Y, συνιστούν απλώς ένα δείγμα γραφής της δυναμικής που έχει η εταιρεία του Αναστάσιου Σπανίδη. Στα 36 του χρόνια βλέπει με ικανοποίηση πως το brand του έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα στο χώρο του e-commerce, με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτόμων ηλεκτρονικών καταστημάτων και εφαρμογών, καθώς και στην προώθησή τους μέσω στοχευμένων ενεργειών online marketing, εξατομικευμένων για τον κάθε συνεργάτη.

«Ξεκινώντας με την ψηφιακή επικοινωνία των επιχειρήσεων το 2000, σύντομα διευρύναμε το portfolio των υπηρεσιών μας, καθώς με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, είδαμε ξεκάθαρα ότι εξελίσσονταν και οι δυνατότητες που έχει μία επιχείρηση να μεγαλώσει αξιοποιώντας την. Ως εκ τούτου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εξελιχθήκαμε κι εμείς οι ίδιοι» τονίζει στο fortunegreece.com ο κ. Σπανίδης.

Εστιάζοντας στα λόγια του Δαρβίνου ότι «δεν επιβιώνει ο πιο έξυπνος ή ο πιο δυνατός αλλά εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στην αλλαγή», ο κ. Σπανίδης πιστεύει πως, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή, για να μακροημερεύσει μια επιχείρηση πρέπει η φιλοσοφία της να στηρίζεται σε σταθερές και στιβαρές αξίες και να διαθέτει ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Η εταιρεία κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη εξαγωγή στην Αγγλία το 2004 – σήμερα η εξαγωγική δραστηριότητα περιλαμβάνει 24 χώρες – καθώς και τη δημιουργία του R&D τμήματος, που σηματοδότησε την μετατροπή της από έναν αποτελεσματικό πάροχο υπηρεσιών σε έναν ολοκληρωμένο τεχνολογικό πάροχο.  Ο τζίρος φέτος αναμένεται να κλείσει πάνω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της συνεργασίες με ισχυρά brands.

«Αναλάβαμε να τρέξουμε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι πολύ τιμητικό να συνεργάζεσαι με ένα ελληνικό brand που έχει διεθνή χαρακτήρα», σχολιάζει ο κ. Σπανίδης, υπογραμμίζοντας πως μεταξύ των συνεργασιών που σύναψε η εταιρεία το 2018 ξεχωρίζουν εκείνη με την εταιρία κοσμημάτων Konstantino, που φοράνε τα λαμπρά αστέρια του Hollywood, όπως επίσης και η επέκταση της b2b πλατφόρμας της Αλουμύλ στη Ρουμανία.

«Την GY την ξεκίνησα με στόχο να πάρω ένα αυτοκίνητο, όμως η εταιρεία μεγάλωνε διαρκώς και έτσι βρέθηκα μαζί με τους συνεργάτες μου μπροστά σ’ ένα εντυπωσιακά διευρυμένο πελατολόγιο και στην πρόκληση να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματά του ακόμα περισσότερο».

Προσφέροντας, προϊόν αξίας στους πελάτες του, κατάφερε με την υπόλοιπη ομάδα, από το πρώτο γραφείο, 23 μόλις τετραγωνικών μέτρων, να μεταφερθούν στις τωρινές εγκαταστάσεις, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σύγχρονες της ελληνικής αγοράς. Απασχολεί 150 άτομα στην Ελλάδα και 80 στο εξωτερικό, με γραφεία και συνεργασίες σε 7 χώρες ( ΗΠΑ, Αγγλία, Ντουμπάι, Γερμανία, Κύπρος, Ρουμανία, Αλβανία).

«Δεν υπάρχει η «Ιθάκη». Υπάρχει το ταξίδι και τα πάντα γίνονται για τη διαδρομή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται και σε βρίσκει. Πρέπει να βγεις εκεί έξω να την αναζητήσεις».

Το παν για εκείνον, είναι όποιος μπαίνει στον επιχειρηματικό στίβο να μην φοβάται και να μην επηρεάζεται. Άλλωστε, όπως λέει, το επιχειρείν είναι η σωστή ανάγνωση του περιβάλλοντος για να μπορέσει κάποιος να πάρει τις αποφάσεις του πάνω στη σκακιέρα της ζωής.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε, ως κράτος, ώριμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ούτε αξιοκρατία, όμως ευκαιρίες πάντοτε υπάρχουν και το επιχειρείν είναι αναμφισβήτητα ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσεις. Πολλοί ισχυρίζονται ότι στη χώρα μας πετυχαίνεις μόνο αν είσαι διαπλεκόμενος και κινείσαι μέσα από πλάγιες οδούς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κάνε σωστά αυτό που κάνεις, δημιούργησε στιβαρές και ειλικρινείς σχέσεις με τους πελάτες και τους συνεργάτες σου και όλα θα γίνουν».

Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να διαχειριστεί ήταν η καθετοποίηση της GY,  η οποία απαιτούσε την εύρεση των σωστών συνεργατών, με κοινό όραμα και αξίες, προκειμένου να τοποθετηθούν με τη σειρά τους στην κατάλληλη θέση για τη νίκη.

«Έχω μάθει να δίνω επαγγελματικές ευκαιρίες»

«Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και εδώ, σημασία έχει να μπει ο κατάλληλος «παίχτης» στην κατάλληλη θέση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία- πρόκληση έχω διδαχθεί αφενός να δίνω ευκαιρίες στους ανθρώπους, αφετέρου, όχι μόνο να αποδέχομαι, αλλά και να επιζητώ τη διαφορετικότητα».

Γενικότερα είναι άνθρωπος που απολαμβάνει το κάθε λεπτό στη δουλειά του, την κάθε εταιρική συνάντηση, το κάθε τελικό αποτέλεσμα που προσφέρει στους πελάτες/ συνεργάτες του. «Ευτυχία σημαίνει να είσαι ελεύθερος και δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από το να παρέχεις αυτή την ελευθερία μέσα από το επιχειρείν» επισημαίνει.

Ο ίδιος ως επιχειρηματίας έχει πετύχει να δημιουργήσει μια πολυεθνική με βάση την Ελλάδα, η οποία παρέχει τεχνολογίες αιχμής σε εταιρικούς κολοσσούς, όπως ο Όμιλος Starwood, η Rainbow Waters, η Alumils κ.α. Με 2500 ενεργό πελατολόγιο σε 24 χώρες, με τις πιο καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές, σε πολλά διαφορετικά πεδία, από τη ναυτιλία και την υγεία μέχρι τον κλάδο του λιανεμπορίου, και με την εξασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο οι άνθρωποί μπορούν να εξελιχθούν, μιλάμε για μία εταιρία με συμπαγείς εσωτερικές δομές και διεθνές προφίλ.

Οι πελάτες της GY την εμπιστεύονται ακριβώς γιατί τους δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα πριν προβούν σε επενδυτικές τοποθετήσεις, για τη διεθνή της εμπειρία, αλλά και για το ότι δουλεύει τα πάντα inhouse, δημιουργώντας tailor made προϊόντα.

«Δεν αποχαιρετάμε ποτέ ένα project. Η συνεργασία μας με κάθε πελάτη είναι αέναη, καθώς δεν σταματάμε ποτέ να κυνηγάμε τους στόχους του, είτε μιλάμε για μάρκετινγκ, είτε για πωλήσεις, είτε για καταγραφή βάσει των συμπεριφορικών χαρακτηριστικών των υποψήφιων πελατών του».

Αποκαλύπτει πως πρόσφατα προχώρησαν στην ενσωμάτωση ενός ακόμα business unit, επενδυτικού αυτή τη φορά, μέσω του οποίου θα παρέχουν σε startup επιχειρήσεις συμβουλευτική για δυνατότητες χρηματοδότησης. Παράλληλα ανοίγει και το 9ο κατά σειρά business unit Generation Y insurance , μέσω του οποίου γίνεται άνοιγμα στον ασφαλιστικό κλάδο. “Θα υπάρξει συνεργασία με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να παρέχουμε στους πελάτες μας τη μέγιστη ασφάλεια σε θέματα GDPR”. Επιπρόσθετα, στα επόμενα σχέδια είναι η δημιουργία γραφείων στην ΝότιοΑφρική και η περαιτέρω επέκτασή στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και η ενίσχυση του RnD τμήματος.

Αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες του “brain drain” για την ελληνική αγορά, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να δίνει ευκαιρίες απασχόλησης, ο κ. Σπανίδης και η ομάδα του καταβάλουν προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν τα «φωτεινά» μυαλά στη χώρα. Ειδικότερα, μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 το business plan προβλέπει την πρόσληψη 50 εργαζομένων που θα απασχοληθούν στους κόλπους του Generation Y. “Φέρνουμε Έλληνες που έχουν διατελέσει σε σημαντικές θέσεις στο εξωτερικό για να στελεχώσουν την εταιρεία μας” καταλήγει ο κ. Σπανίδης.