Για ποιο λόγο η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ένα «επικοινωνιακό λίφτινγκ»

Για ποιο λόγο η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ένα «επικοινωνιακό λίφτινγκ»

Πώς αυτό μπορεί να συνδεθεί με μια πιθανή περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επαναξιολογήσει την επικοινωνιακή της στάση στις αρχές του 2018 και σταδιακά να προσαρμόσει τη φρασεολογία της ώστε να αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Δεκέμβριο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια αλλαγή στο μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσε πιθανόν να εκληφθεί από τους επενδυτές ως σημάδι ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της τράπεζας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων.

«Η γλώσσα, που αφορά τις διάφορες διαστάσεις της νομισματικής πολιτικής και της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής (forward guidance), θα μπορούσε να επανεξεταστεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς», όπως σημειώνεται στα πρακτικά, με αναφορά στις αρχές του 2018. «Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ήταν…ότι η επικοινωνία θα πρέπει να εξελιχθεί σταδιακά, χωρίς αλλαγή στην αλληλουχία».

Τα πρακτικά αφήνουν να εννοηθεί ότι μια πρώτη αλλαγή θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση της αναφοράς στη δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει κοντά στο στόχο.