Γιατί Airbnb, Snapchat, Uber μπορεί να κερδίσουν από την εκλογή Τραμπ

Γιατί Airbnb, Snapchat, Uber μπορεί να κερδίσουν από την εκλογή Τραμπ

Αυτό ισχυρίζεται μια εταιρεία που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων.

της Λουσίντα Σεν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος σχεδιάζει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στις Η.Π.Α. στο 15% από το σημερινό 35%. Η κίνηση αυτή θα είναι καλή για πολλές εταιρείες στις Η.Π.Α.

Αλλά ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα καλή για τη Snap, τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Snapchat, την εταιρεία εύρεσης μεταφορικού μέσου Uber και την πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών Airbnb, καθώς και μια σειρά άλλων νεοσύστατων εταιρειών.

Σύμφωνα με μια ανάλυση από την εταιρεία Renaissance Capital, η οποία ειδικεύεται σε δημόσιες εγγραφές, η πολιτική του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει περισσότερες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Οι εταιρείες αυτές συνήθως αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή επειδή έχουν λιγότερους πόρους για να μετακινήσουν μέρος, αν όχι το σύνολο των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό. Και είναι οι εταιρείες αυτές που συνήθως αποφασίζουν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Και για την Uber και την Airbnb, που έχουν κάνει κινήσεις για να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, η φορολογική πολιτική του Τραμπ θα μπορούσε να τις καταστήσει πιο ελκυστικές, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο εύκολο για αυτές να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό.

Η Snapchat, η οποία αντλεί το 95% των διαφημιστικών της εσόδων από τις ΗΠΑ, λέγεται ότι προετοιμάζεται να εισέλθει στο χρηματιστήριο το Μάρτιο μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής.

Η ανάλυση της Renaissance Capital όμως δεν εξέτασε άλλα τμήματα του οικονομικού σχεδίου του Τραμπ που θα μπορούσαν να βλάψουν κάποιες νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η Σίλικον Βάλεϋ, για παράδειγμα, ανησυχεί για το πώς οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του για τη μετανάστευση θα μπορούσαν να περιορίσουν την έλευση ειδικευμένων εργαζομένων στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Η προστατευτική στάση του Τραμπ για το εμπόριο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις δαπάνες για εταιρείες με αλυσίδες παραγωγής στο εξωτερικό.