Γιατί μπλoκάρει ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια

Γιατί μπλoκάρει ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια

Οι κυβερνητικές διαρροές, οι ενστάσεις των δανειστών και ο χρόνος που πιέζει ασφυχτικά.

Απόλυτη εικόνα εμπλοκής παρουσιάζεται στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στην ανεύρεση των ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση διέρρεε ότι έχει «κλειδώσει» η επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μέτρο που θα επέφερε αύξηση κατά 5 λεπτά ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια, ΚΙΝΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΠΡΟΤΟ και επιπλέον έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όμως στην τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, οι δανειστές εξέφρασαν σφοδρές επιφυλάξεις, καθώς εκτιμούν ότι τα έσοδα δεν θα φθάσουν ούτε στο μισό από τα εκτιμώμενα, ενώ υπάρχουν σοβαρότατα νομικά κωλύματα.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τον ΟΠΑΠ, περιλαμβάνει ρήτρα σταθερής φορολόγησης, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση που ανατραπεί το σταθερό περιβάλλον, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τον επενδυτή.

Υπάρχει όμως και δεύτερο νομικό κώλυμα: σε περίπτωση που επιβαλλόταν αυξημένη φορολογία στον ΟΠΑΠ, αυτό θα επέφερε αυτομάτως για λόγους φορολογικής ισότητας και υγιούς ανταγωνισμού, αύξηση της φορολογίας και στα ιδιωτικά τυχερά παιχνίδια, κυρίως ηλεκτρονικό στοίχημα, αλλά και στα καζίνο. Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μείωση του τζίρου, άνθηση του παράνομου τζόγου και, τελικά, σε απώλεια εσόδων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση περαιτέρω διευκρινήσεις έως αύριο. Στο μεσοδιάστημα αναμένονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις, ώστε να βρεθεί λύση πριν το Eurogroup της Δευτέρας, αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να συνεδριάσει το EWG μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας, ώστε να αποφανθεί για το κατά πόσο η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ.