Γιατί το Facebook μπορεί να σας παχαίνει

Γιατί το Facebook μπορεί να σας παχαίνει
Photo:

Μήπως πηγαίνετε στο γυμναστήριο; Το πιθανότερο είναι ότι οι φίλοι σας μάλλον κάθονται, για να ανανεώσουν το status τους στο Facebook.

του Μπέντζαμιν Σνάιντερ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι χρήστες του στις ΗΠΑ «ξοδεύουν περίπου 40 λεπτά κάθε μέρα χρησιμοποιώντας την υπηρεσία μας». Αυτό ισοδυναμεί με 280 λεπτά την εβδομάδα. Κι από τα 40 αυτά λεπτά, 20% του χρόνου ξοδεύεται σε πρόσβαση στην ιστοσελίδας μέσω κινητών τηλεφώνων, προσέθεσε ο Ζούκερμπεργκ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων (CDC) των ΗΠΑ συστήνει 21 λεπτά σωματικής άσκησης, όπως αεροβική δραστηριότητα μέσης έντασης, καθημερινά. Στην πραγματικότητα, μόλις ένας στους πέντε ενήλικες Αμερικάνους ακολουθούν τις συστάσεις του Κέντρου σχετικά με τη σωματική άσκηση.

Αν και το Κέντρο δεν έχει μελετήσει συγκεκριμένα την επίδραση του Facebook στη σωματική δραστηριότητα, μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού δήλωσε ότι συστήνεται ο περιορισμός του χρόνου παραμονής μπροστά στην οθόνη. Ο υπερβολικά πολύς χρόνος στον υπολογιστή μπορεί να περιορίζει τον πολύτιμο χρόνο κατά τον οποίο οι άνθρωποι ασκούνται.

Βεβαίως, αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Αμερικάνοι περνούν εννιά ώρες της ημέρας με κάποιο είδος ψηφιακού μέσου, όπως η τηλεόραση, το τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αυτό ισοδυναμεί με μια «μεγάλη ευκαιρία» για το Facebook να ξεπεράσει το χρονικό διάστημα των 40 λεπτών που οι χρήστες του ξοδεύουν σήμερα σ’ αυτό.

Μπορεί αυτά τα έξτρα λεπτά παραμονής στο Facebook να φέρουν περισσότερο χρήμα στην εταιρεία, αλλά ίσως στερήσουν χρόνο άσκησης από ένα έθνος που ήδη παλεύει να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Όταν το Facebook πούλησε ιχθυέλαιο

Το Facebook των 1,32 δισεκατομμυρίων ανθρώπων