Γιατί η Ευρώπη βάζει στον «πάγο» το ελληνικό σχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας

Γιατί η Ευρώπη βάζει στον «πάγο» το ελληνικό σχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας
epa07400882 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs gives a press conference, at the European Commission in Brussels, Belgium, 27 February 2019. Commission presents the European Semester Package, setting out the EU's economic and social priorities for the year ahead. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι λόγοι για τους οποίους δεν ενέκρινε η Κομισιόν το κυβερνητικό σχέδιο. Δεν προχωρά ούτε το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών.

 

Μια σειρά από ενστάσεις για την ελληνική πρόταση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας εξέφρασε η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εντόπισε τα εξής ζητήματα:

  1. Τα όρια επιλεξιμότητας είναι ευρύτερα από την ισχύουσα προστασία της κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων.
  2. Η πρόταση θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο καθεστώς προστασίας που θα εφαρμόζεται παράλληλα με τον νόμο Κατσέλη που είναι τώρα σε ισχύ.
  3. Απαιτεί από τις τράπεζες να δέχονται προκαθορισμένες αναδιαρθρώσεις χρεών για μια μεγάλη ομάδα επιλέξιμων δανειοληπτών.
  4. Δεν απευθύνεται επαρκώς στους πιο ευάλωτους.
  5. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις για τους οφειλέτες με εκκρεμείς αιτήσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας.
  6. Δεν παρουσιάστηκε καμία αξιολόγηση του αντίκτυπου στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
  7. Θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευση των αρχών να εξαλείψουν το υπόλοιπο αιτήσεων ένταξης στο καθεστώς προστασίας έως το τέλος του 2021.
  8. To νέο πλαίσιο μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές διαδικασίες πλειστηριασμών.
  9. Απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις δημοσιονομικές πτυχές του καθεστώτος.

Διαβάστε ακόμη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει πίσω την ελληνική πρόταση για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

«Παγώνει» το σχέδιο ρύθμισης οφειλών

Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνει και το σχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές να μην προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτως ώστε να διεξάγει αναλυτικότερους τεχνικούς ελέγχους των επιπτώσεων για τέτοιες κινήσεις.