Γιατί η Τζάνετ Γέλεν είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο

Γιατί η Τζάνετ Γέλεν είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο
Photo:

Η επίδραση των αποφάσεών της σχετικά με τα επιτόκια αγγίζει εκατομμύρια Αμερικανών, καθώς και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Τζάνετ Γέλεν είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.

Κι όμως, ελάχιστοι Αμερικανοί έχουν ακούσει το όνομά της – σχεδόν 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ποια είναι η Γέλεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των NBC / WSJ τον περασμένο Μάρτιο.

Ως ηγέτιδα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, η Γέλεν έχει τεράστια επιρροή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και την αμερικανική οικονομία. Τρισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να χαθούν ή να κερδηθούν βάσει του πώς οι επενδυτές ερμηνεύουν κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα της.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Γέλεν είναι να υπάρχει αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην πραγματικότητα, συχνά μιλάει με μονότονη φωνή για την πολιτική της Fed, προσπαθώντας να αποφύγει λέξεις και φράσεις που θα μπορούσαν να τρομοκρατήσουν τους επενδυτές.

Ένα μεγάλο μέρος της θητείας της Γέλεν στη θέση της επικεφαλής της Fed δεν ήταν παρά μια συνέχιση των πολιτικών του προκατόχου της, του Μπεν Μπερνάνκι.

Όμως, το πώς και πότε θα χειριστεί η Γέλεν την πρώτη, επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις επόμενες, θα καθορίσει την κληρονομιά της, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων, αυτή πρόκειται να είναι η εποχή της Γέλεν» λέει ο Γκι Φοσέρ, οικονομολόγος στην PNC Financial Services.

«Είναι η στιγμή που θα κρίνει όλη τη θητεία της ως επικεφαλής της Fed».

Οι φίλοι της Γέλεν, πρώην αξιωματούχοι της Fed και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι λένε ότι η ίδια διατηρεί πάντα την ψυχραιμία της, ακόμα και κάτω από συνθήκες πίεσης.

Και έχει βρεθεί πράγματι πολλές φορές σε συνθήκες πίεσης. Ήταν, εξάλλου, ανώτερη αξιωματούχος της Fed κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης.

Το ζήτημα των επιτοκίων θα είναι αναμφισβήτητα άλλη μια τέτοια πιεστική κατάσταση για την Γέλεν. Μια αύξηση των επιτοκίων θα είναι σημάδι ότι η Fed θεωρεί πλέον υγιή την αμερικανική οικονομία, αλλά το ρίσκο είναι ότι μπορεί να δημιουργηθούν βίαιες ταλαντεύσεις στις παγκόσμιες αγορές.