Γιατί στο Νταβός; 10+1 μυστικά πίσω από το «Φόρουμ της Εξουσίας»

Γιατί στο Νταβός; 10+1 μυστικά πίσω από το «Φόρουμ της Εξουσίας»
AppleMark

Κάποιες από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη, για τέσσερις ημέρες, σε μια απομακρυσμένη πόλη. Τι συμβαίνει στο Νταβός;

Το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διοργανώσεις, όπου φιλοξενούνται κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού, οικονομικού και πολιτικού κόσμου, σημαίνουσες προσωπικότητες από τη δημιουργική βιομηχανία και τις ΜΚΟ, ονόματα με δύναμη και επιρροή.

Πώς καθιερώθηκε όμως η ετήσια συνάντηση και εφόσον έγινε τόσο επιτυχής, γιατί δεν μεταφέρθηκε μέχρι σήμερα σε άλλη «έδρα» σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη; Ακόμη, τι κάνει τους συμμετέχοντες να δαπανούν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν πρόσβαση και πώς καθορίζονται οι θεματικές των συζητήσεων;

Ας δούμε κάποια «μυστικά» που κρύβονται πίσω από το ερμητικά κλειστό συνέδριο των δυνατών.

Πίσω στο χρόνο
Το φόρουμ έκανε «πρεμιέρα» το 1971, ως έμπνευση του γερμανού μηχανικού και οικονομολόγου, καθηγητή Klaus Schwab, με την ονομασία Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ.

Επρόκειτο για ένα συνέδριο, το οποίο απευθύνονταν σε Ευρωπαίους επιχειρηματίες και είχε ως στόχο την επισκόπηση γύρω από το αμερικανικό management των επιχειρήσεων: δηλαδή πώς διοικούσαν, πώς λειτουργούσαν και πώς ανέπτυσσαν οι Αμερικανοί τις εταιρείες τους. Πίσω στη μακρινή δεκαετία του 1970, σε έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο, πριν την «απελευθέρωση» της πληροφορίας και πολύ πριν τη δυνατότητα του να ταξιδεύει κανείς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ανά πάσα ώρα και στιγμή για ένα meeting ή ένα σεμινάριο, η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων σε ένα κλειστό επιχειρηματικό «κλαμπ» γνώρισε ευρεία αποδοχή.

Μόλις δυο χρόνο αργότερα, το συνέδριο, «εμπλουτίστηκε» από τη συμμετοχή πολιτικών ηγετών και η θεματολογία διευρύνθηκε και σε άλλους, πέραν του επιχειρηματικού, τομείς.

Μετά από 16 χρόνια η διοργάνωση από ευρωπαϊκή «μεγαλώνει» και μετονομάζεται σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Δυο Ιστορικές στιγμές
Το 1989 στο πλαίσιο του συνεδρίου συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που από το 1961 χωρίζονταν πίσω από το τείχος του Βερολίνου. Την ίδια χρονιά, εκπρόσωποι από την Βόρεια και τη Νότια Κορέα που είχαν διακόψει κάθε διπλωματική και άλλη σχέση, συνυπήρξαν κάτω από την στέγη του Φόρουμ.

Η μεγάλη συνάντηση στη μικρή πόλη
Νταβός και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχουν γίνει συνώνυμα. Ενδεχομένως, ελάχιστοι ανά τον κόσμο να είχαν ακούσει το όνομα της πόλης που βρίσκεται σε ύψος 1.560 μέτρων στις Ελβετικές Άλπεις, και έχει πληθυσμό 11.000. Όμως, στα χρόνια της τρομοκρατίας και των βομβιστικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές, είναι σίγουρα πιο εύκολο να φυλάξει κανείς την Ελβετία από ό,τι τη Γαλλία ή την Γερμανία και είναι σαφέστατα ευκολότερο για τις δυνάμεις ασφαλείας να περιφρουρήσουν το Νταβός από το Λονδίνο για παράδειγμα.

Τα μέτρα
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το Νταβός μεταμορφώνεται σε αληθινό φρούριο. Οδοφράγματα περιορίζουν την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σημεία ελέγχου στήνονται έξω από κάθε χώρο εκδηλώσεων. Στο Συνεδριακό Κέντρο αλλά και σε ξενοδοχεία, που φιλοξενούν πάρτι και ομιλίες, υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων, ένοπλοι φρουροί και ελεύθεροι σκοπευτές.

Τόπος εξουσίας
Επίσης, μια τέτοια συνάντηση, δεν θα είχε το ίδιο νόημα, ούτε τις ίδιες συμμετοχές, αν φιλοξενούνταν σε μια πόλη με την αίγλη, τη χλιδή και την λάμψη των Καννών, του Χόλιγουντ ή που θα αποκτούσε έναν πιο κοσμικό χαρακτήρα. Το Νταβός είναι τόπος εξουσίας: πολυτελές, απόμακρο, προστατευμένο και οριοθετημένο.

Η λίστα
Περισσότερα από 2.500 άτομα, από 90 διαφορετικές χώρες θα παρευρεθούν τη φετινή χρονιά στη διοργάνωση. Η πλειονότητα εξ αυτών είναι στελέχη εταιρειών όπως ο Τζακ Μα από τον κινεζικό “γίγαντα” Alibaba και διευθύντρια του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ, αρχηγοί κρατών, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι των τεχνών που έχουν και κάποια άλλη ενασχόληση παράλληλα.

Για πρώτη φορά φέτος, θα δώσουν το παρών στο Νταβός η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο τελευταίος μάλιστα είναι ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που θα παρευρεθεί στο Φόρουμ και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν σχολιάζοντας την επιθετική στάση του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, απούσα θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η Σακίρα και ο ηθοποιός Φόρεστ Γουίτακερ πρόκειται να λάβουν βραβεία στη φετινή διοργάνωση ενώ θα συμμετάσχει και ο ηθοποιός και ακτιβιστής Ματ Ντέιμον, ο οδηγός της Formula 1 Νίκο Ρόσμπεργκ Επίσης, στο Νταβός αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, η γενική επιχειρησιακή διευθύντρια του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ, ο ηθοποιός και ακτιβιστής Ματ Ντέιμον, ο οδηγός της Φόρμουλα 1 Νίκο Ρόσμπεργκ και ο κινέζος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του Alibaba Τζακ Μα.

Δείτε σχετικά: Η «αφρόκρεμα» των διάσημων που θα παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Δείξε μου την κονκάρδα σου να σου πως ποιος είσαι
Υπάρχει ένα σύστημα με χρωματιστές κονκάρδες, για να διαχωρίζονται αφενός οι προσκεκλειμένοι μεταξύ τους, αφετέρου οι καλεσμένοι από το προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος φοράει μια κονκάρδα λευκού χρώματος, έχει ελεύθερη είσοδο σε όλες τις συζητήσεις και τις εγκαταστάσεις. Οι δημοσιογράφοι φορούν πορτοκαλί κονκάρδες, ενώ τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό κυκλοφορεί με μοβ κονκάρδες.

Το “χρυσό” εισιτήριο
Το να εξασφαλίσει κανείς τη δυνατότητα εισόδου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Για να προσκληθεί κάποιος στο World Economic Forum πρέπει να είναι μέλος του ($52.000), ενώ το το εισιτήριο κοστίζει κοντά στις 20.000 δολάρια. Για να συμμετάσχει σε πιο exclusive συναντήσεις το αντίστοιχο συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 156.000 δολάρια ενώ όσοι θέλουν να συνοδεύονται από στελέχη ή συμβούλους τους, πρέπει να καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά με τον “λογαριασμό” να φουσκώνει σε εξαψήφια ποσά.

Οι εξωτερικοί “παίχτες”
Όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι πολύ δύσκολο για την πλειονότητα των εταιρειών να μπορούν να στείλουν τους δικούς της συνεργάτες, ώστε να λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Αυτό όμως που συμβαίνει, είναι οι απεσταλμένοι να ταξιδεύουν στο Νταβός και να παρευρίσκονται σε όλα τα παράλληλα πάρτι και events όπου οι ευκαιρίες για συζήτηση, networking, κλείσιμο συμφωνιών και ανταλλαγή πληροφοριών είναι πολλές.

Υπερπαραγωγές
Όταν μιλάμε για πάρτι, μιλάμε για βραδιές- υπερπαραγωγές με λαμπερά ονόματα όπως ο Μπόνο να πλαισιώνουν τις βραδιές. Το ετήσιο πάρτι της Google στο ξενοδοχείο InterContinental είναι το πιο δημοφιλές, ενώ φέτος ο επενδυτής Άντονι Σκαραμούτσι (σημερινός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ,) έδιβε για χρόνια δεξίωση στο φημισμένο Hotel Europe, διαθέτοντας μερικές φορές πρωτοφανή λίστα με ακριβές σαμπάνιες και κρασιά. Για ένα τελευταίο ποτό, ο κόσμος του Φόρουμ αποσύρεται παραδοσιακά στο Tonic Bar στο Hotel Europe, πίνοντας κοκτέιλ, ενώ ο μόνιμος του Νταβός, πιανίστας Μπάρι Κόλσον, καθοδηγεί το πλήθος με τραγούδια του Μπίλι Τζόελ.

Οmerta
Όσοι συμμετέχουν στο Νταβός γνωρίζουν ότι τα μεγάλα deals και οι πραγματικές συζητήσεις γίνονται όταν τα μικρόφωνα και οι κάμερες κλείνουν.

Στη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων λοιπόν βρίσκεται όλη η ουσία των συναντήσεων και εκεί γίνονται οι πραγματικοί διάλογοι. Τέλος, υπάρχει ένας άτυπος νόμος για τους συμμετέχοντες, ο οποίος θέλει ότι γίνεται στο Νταβός να μένει στο Νταβός.

Ίσως αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που κάνει το Φόρουμ τόσο ισχυρό.