Γίγαντες εναντίον «trolls»

Γίγαντες εναντίον «trolls»

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν από το Κογκρέσο, προστασία απέναντι στις «εκβιαστικές απαιτήσεις».

Η Morgan Stanley, η Google, η Wall Mart, η Dell είναι μεταξύ των κολοσσών των αμερικανικών πολυεθνικών που έχουν δεχθεί βροχές μηνύσεων από τα λεγόμενα «trolls των ευρεσιτεχνιών», έναν υποτιμητικό όρο που χρησιμοποιούν πλέον πολλοί για να περιγράψουν ανθρώπους ή εταιρείες που καταχρώνται τις ευρεσιτεχνίες ως επιχειρηματική στρατηγική.

Ένα τέτοιο troll, συνήθως αποκτά πατέντες που πωλούνται σε δημοπρασίες από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις οι οποίες είτε επείγονται να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε έχουν κάνει την ελάχιστη απαιτούμενη έρευνα ώστε να μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν δική τους η ιδέα εξ αρχής.

Μετά, προσφεύγουν στα δικαστήρια καταθέτοντας μηνύσεις κατά άλλων εταιρειών που κινούνται στο όριο της παρανομίας ή απλώς κρατούν την πατέντα στα συρτάρια τους για να βάλουν φρένο στην παραγωγή άλλων επιχειρήσεων.

Αυτή η καταχρηστική εκμετάλλευση των ευρεσιτεχνιών έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα ανησυχίας για αρκετούς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη δεχθεί μηνύσεις από «trolls ευρεσιτεχνιών».

«Nerd» σημαίνει business

Σε επιστολή τους προς Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στην επιτροπή Δικαιοσύνης του  Κογκρέσου, 44 επιχειρήσεις επιχείρησαν να προωθήσουν τάχιστα νέα νομοθεσία, που θα διευρύνει την εξουσία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων, προκειμένου να ακυρώνονται όσες άδειες δεν έπρεπε στην πραγματικότητα να έχουν εκδοθεί.

Ο ισχύον νόμος ρίχνει το βάρος σε πατέντες που σχετίζονται με οικονομικές υπηρεσίες. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όμως, διευρύνει το πεδίο δράσης της σε όλες τις εμπορικές πατέντες, πολλές από τις οποίες είναι επίσης ευρεσιτεχνίες λογισμικού και συχνά χρησιμοποιούνται από τα trolls σε αγωγές.

Ένας πιο ολοκληρωμένος νόμος, αναφέρουν οι εταιρείες στην επιστολή τους, «θα διασφαλίσει περισσότερο τους καινοτόμους, που πραγματικά παρουσιάζουν νέα προϊόντα στην αγορά και οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο εκβιαστικών απαιτήσεων από τους κατόχους κακής ποιότητας, ασήμαντων ευρεσιτεχνιών».

«Σκέφτεσαι τεχνολογία; Σκέφτεσαι Πλαίσιο»

Παρότι δυο βουλευτές κι ένας γερουσιαστής -και από τα δυο κόμματα- έχουν παρουσιάσει προτάσεις αλλαγής της νομοθεσίας στο Κογκρέσο, τα νομοθετικά σώματα έχουν αδρανήσει, αλλά η ενεργή υποστήριξη, τώρα, από τις μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να δώσει νέα  ώθηση στην προσπάθεια.

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε το Κογκρέσο τον Ιούνιο να πάρει μέτρα για να περιοριστούν οι μηνύσεις από εταιρείες που δεν παράγουν τίποτε και δεν έχουν τίποτε να πουλήσουν, αλλά ειδικεύονται στο να μηνύουν άλλους για παραβάσεις ευρεσιτεχνιών. Μεταξύ των 44 επιχειρήσεων που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι Amazon, Netfix, facebook, Samsung Electronics America, Macy’s και Kroger Co.