Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» στη συμφωνία του Παρισιού

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» στη συμφωνία του Παρισιού

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Γιούνκερ την επομένη της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η κοινή ηγεσία μας βεβαιώνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, τους επενδυτές και τους ερευνητές –τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο– ότι οφείλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής παραγωγής άνθρακα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
Η ΕΕ και η Κίνα διεξάγουν σήμερα την ετήσια σύνοδο κορυφής τους, στην οποία κυριαρχούν το θέμα του κλίματος και τα εμπορικά ζητήματα.

«Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπίζεται τους πολυμερείς κανόνες, περιλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. «Χωρίς κανόνες, αυτός ο κόσμος θα γίνει ζούγκλα», πρόσθεσε ο Λι.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κοινής δήλωσης που συντάχθηκε πριν καν ανακονωθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού και του οποίου έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, τα δύο μέρη «επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις τους» που ανέλαβαν στο Παρίσι και «επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ για το κλίμα